De Eerste Kamer is nog in conclaaf in de derde termijn van de behandeling van het wetsvoorstel om het systeem omtrent orgaandonatie om te gooien. Zijn mensen straks standaard orgaandonor? Het antwoord is nog onbekend, want de Senaat moet nog stemmen. Wat wel duidelijk is, is dat de Eerste Kamer een potje van maakt van het staatsrecht.
Vanmiddag gaat de Eerste Kamer eindelijk stemmen over het initiatiefswetsvoorstel-Dijkstra om Nederlanders straks standaard orgaandonor te maken, tenzij ze actief bezwaar maken. Maar nog voordat dit gaat gebeuren, is de zogenaamde 'chambre de reflexion' aan het schermen over een motie van PvdA-senator Nooren. Nooren wil namelijk dat er een "kwaliteitsstandaard" wordt ingevoerd bij orgaandonatie, welke betekent dat artsen geen organen uitnemen in het geval van ernstige bezwaren van nabestaanden en zelfs in het geval dat potentiële donoren helemaal geen nabestaanden hebben.
https://twitter.com/BerndTimmerman/status/963402958300999680
En dat is raar. Want dat is een extra procedure met nieuwe voortschriften, die niet voorvloeien uit de wet die Pia Dijkstra wil doorvoeren. Bedenk hierbij dat de Eerste Kamer géén recht tot initiatief heeft. Het mag wetsvoorstellen niet amenderen, en kan hooguit een 'novelle' indienen. Daarmee moet de eigenlijke wet worden gewijzigd. Met een motie van de PvdA gebeurt dat niet. Dan komt er alleen een nieuwe onsamenhangende nieuwe regeling naast. Dat is staatsrechtelijk gezien een complete aberratie. Het gaat om een fundamentele wijziging van de wet, die eigenlijk zelfs weer langs de Tweede Kamer zou moeten.
https://twitter.com/ecvano/status/963411325304147969
Het is niet de enige onvolkomenheid van de Eerste Kamer in de behandeling van deze omstreden orgaandonatiewet. Senatoren blijken geen benul te hebben van de huidige juridische werkelijkheid en gaan hun boekje met betrekking tot hun positie in het staatsbestel volledig te buiten.
Om vervolgens van de hele kwestie rond de op de Malediven feestvierende PvdA-senator Marleen Barth nog maar te zwijgen...