Afgestudeerden zijn hun diploma niet meer zeker vandaag de dag. Het kan zomaar zijn dat de heeren en damesch van de Onderwijsinspectie hun neus om de hoek steken en concluderen dat het niveau van de opleiding toch niet is om over naar huis te schrijven. Hoogste tijd om de opleiding eens goed op de schop te nemen, uiteraard. Maar moet je daar afgestudeerden mee lastigvallen?
Wie de afgelopen twee jaar een diploma haalde aan de opleiding journalistiek van Windesheim mag het hart vasthouden. Alle uitgegeven diploma's van de afgelopen twee jaar worden herbeoordeeld. Straks mogen afgestuudeerden nog eens aan de slag met wat leuke opdrachtjes omdat de schrijfsels die ze tijdens hun opleiding produceerden bij nader inzien toch onder de maat zijn.
Iets dergelijks speelt bij Inholland. Voor twintig extra studiepunten krijgen alumni een bewijsje dat hun diploma toch HBO-waardig is. Niet verplicht, uiteraard, maar wie wil er nu met een waardeloos diploma blijven zitten? Van een werkelijk vrije keus is hier geen sprake.
Juridisch gezien is dit niet in de haak. Een diploma mag achteraf alleen worden ingetrokken wanneer blijkt dat de student zelf fraude gepleegd heeft. Nu vind ik de wet niet de maat van alle dingen, maar ook als weldenkend mens kom je tot de conclusie dat dit toch echt niet zou moeten gebeuren. Diploma's worden niet onder voorbehoud verstrekt. Je kunt dit de student niet aandoen. En bovendien brengt het de geloofwaardigheid van het onderwijs (nog meer) ernstige schade toe.
Een diploma wordt afgegeven door de examencommissie. Deze kan oordelen dat een student voldoende gepresteerd heeft om het diploma te mogen ontvangen. Visitatoren kunnen hier van alles van vinden, maar hebben het recht niet om zich met genomen beslissingen te bemoeien.
Uiteraard is het belangrijk dat een visitatiecommissie het eindniveau van de opleiding in de gaten houdt. Maar hier mogen alleen acties die gericht zijn op huidige en toekomstige studenten uit voortvloeien. Eenmaal afgegeven diploma's waardeloos maken is gewoonweg schandalig.