"Het is een duidelijk signaal als iemand betere dingen te doen heeft dan naar Camp David gaan met de president."
De Volkskrant
bericht dat de Arabische landen niet blij zijn met de verbeterde relatie tussen
Iran en de
Verenigde Staten. Met name Saoedi-Arabië zou zich ernstig zorgen maken omdat het vreest dat Obama de sjiitische leiders van Iran alle ruimte geeft om hun macht in de regio te vergroten en nucleaire wapens te ontwikkelen.
Hoe ze hun zorgen duidelijk maken? President Obama zou deze week een ontmoeting hebben met koning Salman, maar die heeft zijn bezoek aan Amerika op het laatste moment afgezegd. Jon Alterman, senior vice-president van het Centrum voor Strategische en Internationale studies, zegt in de
New York Times:
"Het is een duidelijk signaal als een belangrijke partner op het laatste moment zegt dat hij betere dingen te doen heeft dan naar Camp David te gaan met de president."
Vanuit officiële kanalen wordt dit natuurlijk ontkend. Een anonieme official van het Witte Huis zegt bijvoorbeeld dat er "geen enkele sprake is van spanningen", en een Saoedische official laat weten dat ze "geen enkele boodschap proberen te sturen." De meeste experts nemen die ontkenningen volgens de Volkskrant niet serieus, wat ook komt doordat verschillende Arabische diplomaten zeggen dat Saoedi-Arabië wel degelijk boos is:
Maar volgens Arabische officials was Saoedi-Arabië wel degelijk teleurgesteld in de Verenigde Staten. Eén van de redenen is de magere toezeggingen die het Witte Huis wil doen als het gaat om het inperken van de groeiende macht van Iran.
Saoedi-Arabië en diens bondgenoten willen een officieel bondgenootschap met de VS. Dat zou moeten inhouden dat Amerika hen te hulp komt als Iran hen aanvalt. Obama heeft daar 'ja' op gezegd, maar wel met een voorbehoud: hij wil alleen een presidentiële verklaring doen uitgaan. Leuk, maar zo'n verklaring is niet bindend en kan dus gewoon genegeerd worden door Washington D.C. als het zo uitkomt.