1. Home
  2. Een boerkaverbod in een liberale samenleving?

Een boerkaverbod in een liberale samenleving?

Geen categorie06 jan 2011, 9:00

Bernard Weltens ietwat onnozele uitspraken van gister hebben de nodige stof doen opwaaien. Zowel een groot deel van de Nederlandse bevolking als een groot deel van de Tweede Kamer viel over Welten heen. Er kunnen twee conclusies worden getrokken: burgerlijke ongehoorzaamheid is voor burgers, niet voor ambtenaren in functie en na Frankrijk en België (en een heel klein stukje Spanje) lijkt ook Nederland rijp voor de invoering van een boerkaverbod.
Toch zijn er ook nog veel tegenstanders of mensen die twijfelen aan het verbod. De argumentatie van die personen voltrekt zich doorgaans rondom twee hoofdargumenten.
Ten eerste zou er helemaal geen probleem zijn. In Nederland loopt er maar een klein aantal vrouwen in boerka rond. Waarom al die moeite doen? Twee redenen: het klopt dat het aantal vrouwen dat zich in Nederland in een boerka hult klein is, maar moet er dan worden gewacht tot dat aantal wel problematische vormen aanneemt? Lijkt me niet. Bovendien is het boerkaverbod bezig zich te ontwikkelen tot het piketpaaltje dat het Westen slaat in haar strijd tegen de islamisering. Westerse regeringen zeggen er als het ware mee: 'Even wachten nu. We hebben veel toegestaan, maar de vrouw van haar menselijkheid ontdoen door haar in een vormloze zak over straat te laten gaan, gaat ons echt even een stap te ver.' Het boerkaverbod is op die manier een staaltje broodnodige symboolpolitiek.
Het tweede hoofdargument is dat liberale maatschappijen geen kleding verbieden. Het zou zomaar kunnen dat de vrouw in kwestie er zelf voor heeft gekozen om een boerka aan te trekken. Met andere woorden: we hebben de individuele vrijheid van die vrouw te respecteren. Hier wordt eraan voorbijgegaan dat individuele vrijheid samenhangt met het maatschappelijk belang. Individuele vrijheid mag niet tot dogma worden verheven. Wel mag die individuele vrijheid niet zomaar opzij worden gezet; iets wat gezien het grote en langdurige maatschappelijke debat over het verbod dan ook niet het geval is.
Het moge duidelijk zijn: een boerkaverbod doet niets af aan de waarden van de liberale samenleving.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten