Volgens diverse berichten in de media gaat de economie van de eurozone vooruit. Is er reden voor een feestje of is de realiteit misschien toch net even anders?
Om te beginnen zou het wel buitengewoon merkwaardig zijn als na bijna vijf jaar 'crisissen' er niet een keer een effect zichtbaar zou worden van de vele honderden miljarden die er tegenaan gesmeten zijn, maar dat terzijde. Maar uit onderstaande grafiek blijkt, dat de EU het het slechtst doet van alle grote economische blokken in de wereld, ondanks de groei van niet-euro land (maar wel EU lid) Groot-Brittannië:
Ook uit andere officiële bronnen wordt duidelijk dat de hosanna verhalen over het herstel van de eurozone veel meer berusten op 'wishful thinking' dan op harde economische indicatoren. Een schamele plus van 0,3%, die voorrnamelijk wordt veroorzaakt door Duitse groei. In scherp contrast met Duitsland staat Frankrijk, de tweede economie van de eurozone. De Franse output in augustus daalde sneller dan in juli, zowel in de dienstverlenende- als in de productie sector. Het enige wat echt uit deze cijfers blijkt is, dat de economieën van de twee grootste landen, Duitsland en Frankrijk, verder divergeren in plaats van convergeren. En we weten allemaal hoe dat komt: de euro is voor Duitsland veel te goedkoop en voor Frankrijk veel te duur. En dat komt weer door de gemeenschappelijke muntunie, die sterk divergerende economieën onder één noemer heeft geforceerd, waarbij de sterkste schakel de toon zet. De grote onderlinge verschillen tussen de euro landen worden op die manier verdoezeld.
Maar voor ons land zijn de vooruitzichten al helemaal somber te noemen. Geen groei afgelopen kwartaal, maar een daling van 0,2%. En ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder is sprake van een krimp van 1,8%. Hoezo economische groei? Samen met Italië bungelen we ergens onderaan in de Euro-divisie. We doen het zelfs nog slechter dan Spanje en Portugal! Afgezien van een lichte opleving in het laatste kwart van 2012 vertoont de Nederlandse economie al negen kwartalen achtereen een negatieve groei. Niet bepaald een resultaat om trots op te zijn.
Hoezo brengt de euro ons welvaart en groei? We kampen, net als de meeste euro landen met record werkloosheid, afnemende investeringen en dalende consumptieve bestedingen. En het voorgenomen 'bezuinigings' beleid van Rutte II maken de vooruitzichten niet beter, maar slechter.
Als we kijken naar een ander grafiekje (over begrotingstekorten uitgedrukt als percentage van het Bruto Binnenlands Product), dan kunnen we constateren dat het nog lang geen zomer is in Europa:
Hieruit blijkt, dat de tekorten in Griekenland, Portugal en Ierland verder zijn opgelopen en die van Spanje vrijwel onveranderd zijn gebleven. Dat wil zeggen, onveranderd slecht. En eigenlijk geldt hetzelfde voor de hele EU-27: slechts een fractionele 'verbetering', maar nog altijd een ruim tekort ten opzichte van de Brusselse norm van drie procent. Overigens, gelieve te noteren dat de cijfers van Duitsland en Frankrijk het laatste kwartaal 2012 betreffen en niet het eerste kwartaal van 2013.
Maar wat deze chart natuurlijk vooral laat zien, is de erbarmelijke toestand van de Griekse economie. Na vier jaar 'crisismanagement' en 240 miljard 'noodsteun' verder, is het landje nog altijd niet in staat om op eigen benen te staan. Sterker nog, volgens de Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, heeft Griekenland na 2014 alweer meer geld nodig. En onze Jeroen herhaalde dat gisterochtend braaf, sprekend namens het gehele kabinet, zo mochten we ten lange leste vernemen.
Vanmiddag meer over deze Griekse tragedie.
Klik hier voor een overzicht van mijn columns en volg mij hier op Twitter.