Topadviseur bondsregering maakt gehakt van huidige europolitiek. De boel staat op instorten en Duitsland kan beter uitstappen.
Zoals bekend wordt de toekomst van de euro bepaald in Berlijn. Daar heerst nog steeds de mentaliteit van de Führerbunker: de bondsregering gaat stug door op de doodlopende weg van alsmaar meer geld naar de Zuid-Europese probleemlanden, c.q. de Franse banken, in de naïeve veronderstelling dat die landen als tegenprestatie de nodige saneringen en hervormingen zullen doorvoeren zodat alles uiteindelijk goed komt. De vele waarschuwingen door financieel-economische deskundigen tegen deze heilloze politiek worden in de wind geslagen. Die deskundigen hebben nu gezelschap gekregen van een topadviseur van de Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble: Kai A. Konrad, tevens directeur van het Max Planck Instituut voor belastingrecht en openbare financiën te München.
Geïnterviewd door Die Welt gaat de getergde topadviseur- wiens adviezen kennelijk worden genegeerd in Berlijn - helemaal los. Die Welt vat het als volgt samen:
Kai A. Konrad, Chefberater des Finanzministers, erwartet das Kollabieren der Euro-Zone [...]. [Er] fürchtet, dass sich das Gefälle in der wirtschaftlichen Dynamik innerhalb Europas erheblich verstärkt. Im Krisenfall solle Deutschland aussteigen. Die Furcht vor einer Katastrophe für die deutsche Wirtschaft hält Konrad für übertrieben. Im Gegenteil, hiesige Unternehmen könnten gestärkt daraus hervorgehen.
Vrij vertaald:
Konrad verwacht een verder afglijden en uiteindelijk de ineenstorting van de eurozone en vindt dat Duitsland daarom beter tijdig kan uitstappen. De vrees dat het opbreken van de eurozone zal leiden tot een catastrofe voor de Duitse economie acht hij overdreven, en van dat opbreken zou zelfs een heilzame werking kunnen uitgaan.
Als Duitsland en enkele andere noordelijke landen uit de euro stappen zullen de zuidelijke landen weer perspectief krijgen. Een gedevalueerde euro genereert export-geleide groei en de schulden kunnen worden afgelost in gedevalueerde euro's, wat betekent dat het Noorden verlies moet nemen op zijn vorderingen [maar ik ken geen plausibel scenario waarin zo'n verlies kan worden vermeden, HR]. Dat de munt van de noordelijke landen zal revalueren hoeft geen probleem te zijn. In het verleden revalueerde de D-Mark ook voortdurend en Duitsland voer er wel bij. Dat het de kant van het opbreken van de eurozone op moet gaan volgt uit de constatering dat de Duitse draagkracht tekort schiet om bijna in zijn eentje al die krakkemikkige landen overeind te houden. Het land is daarvoor gewoon te klein en bovendien minder vermogend dan in de beeldvorming gangbaar is.
Maar zal Duitsland het wagen om voor de derde keer 'Europa in de lucht te laten vliegen'? Dat zal toch geen enkele bondsregering voor zijn rekening willen nemen, zo vraagt Die Welt - refererend aan de beide wereldoorlogen - zich af. Konrad reageert vlijmscherp:
Der Euro ist nicht Europa. Europa sollten wir retten, nicht den Euro!
Vrij vertaald:
De euro is niet hetzelfde als Europa. Europa moeten we redden, maar niet de euro!
Dit en nog veel meer (o.a. de mogelijke gevolgen van de komende uitspraak van het Hof in Karsruhe over de aankoop van rommelobligaties door de ECB) valt te lezen in het uitgebreide interview. Een aanrader voor wie de Duitse taal machtig is. Taboe-doorbrekers als deze Konrad zijn hard nodig, willen we tenminste ooit nog van die rampzalige euro afkomen.