Duitsland en Frankrijk zijn er niet over te spreken dat er slechts moeizaam een akkoord tot stand kwam met Griekenland zodat dit land, samen met Frontex, zijn grenzen goed zal beschermen.
Om te voorkomen dat het de volgende keer weer zoveel pijn en moeite kost om een EU-land zover te krijgen om grensbewaking serieus te nemen willen Francois Hollande en Merkel Frontex meer bevoegdheden geven. Hun ministers van Buitenlandse Zaken hebben de Europese Commissie gevraagd om een plan uit te werken waardoor dit mogelijk wordt gemaakt.
Beide regeringsleiders willen dat Frontex voortaan op eigen initiatief in actie kan komen. Op dit moment kan Frontex zich alleen met de landsgrenzen van een EU-lidstaat bemoeien als dat land zelf om hulp vraagt en de andere lidstaten toestemming geven. In het geval van Griekenland had iedereen door dat er iets moest gebeuren, maar de Grieken vroegen Frontex lange tijd niet om hulp. De reden daarvoor was ongetwijfeld dat Athene de vluchtelingencrisis voor eigen gewin probeerde te gebruiken: uiteindelijk kan Griekenland dan zeggen dat het Frontex wel wil uitnodigen, maar dan moet men er wel dit of dat voor terugkrijgen.
Zo werkt het immers in de politiek: als je weet dat een ander land iets van jou wil zul je er alles aan doen om er wat leuke extra's voor jezelf uit te slepen.
Frankrijk en Duitsland hebben het nu dus gehad met dit soort spelletjes. Zij willen dat er effectief kan worden opgetreden als de nood daar om vraagt.
Hoewel dat bijzonder is, is er mogelijkerwijs wel een probleem: het plan tast de soevereiniteit van lidstaten duidelijk aan. Het lost een huidig probleem dus op, maar kan op termijn juist voor veel meer problemen zorgen doordat EU-lidstaten de macht over hun grenzen feitelijk kwijt zijn.