Duitsers nemen 'uitzetwet' aan voor afgewezen asielzoekers

Geen categorie07 jun 2019, 16:00
In de Duitse Bondsdag werd zojuist een wetsvoorstel aangenomen dat ervoor moet zorgen dat afgewezen asielzoekers ook daadwerkelijk worden uitgezet. Zo kunnen afgewezen asielzoekers nu bijvoorbeeld makkelijker vastgezet worden in afwachting van hun uitzetting. Via de NOS.
De wet verbiedt eveneens de bekendmaking van de datum van uitzetting. De wet wordt nu al 'oprotwet' genoemd en is dan ook behoorlijk omstreden.
Momenteel zitten er in Duitsland 240.000 mensen zonder geldige verblijfsvergunning. Van die groep zijn er 180.000 die een 'gedulde status' hebben. Dit zijn asielzoekers zonder identiteitspapieren, die meestal nodig zijn voor uitzetting. Wie nu niet meewerkt aan het proberen te achterhalen van de identiteit, krijgt een variant van deze 'gedulde status', de light-versie. Daarmee krijgt de Duitse overheid het recht om de woonplaats te bepalen en krijgt deze asielzoeker een werkverbod.
Deze status belemmert ook de asielzoeker in een eventueel pardon, omdat gedurende deze status de verblijftijd niet meetelt bij een eventueel pardon bij een te lange asielprocedure. Eveneens kunnen uitkeringen worden gekort als deze statushouders niet meewerken aan hun uitzetting. De noodzaak voor zo'n wet is hoog. In 2018 mislukte het bijvoorbeeld 31.000 keer om ze uit te zetten.
Vooral vanuit links is er veel kritiek: 'mensenrechten', 'catalogus van wreedheden', 'onmenselijk' en natuurlijk 'racisten', zijn termen die allemaal voorbijkomen. Het zijn ook altijd dezelfde figuren die menen dat alles maar binnenlaten de enige juiste optie is en voor wie het hele idee van grenzen en een natiestaat al racistisch is en 'exclusiviteit bevordert'. Er zit voor die mensen ook geen verschil tussen een migrant, asielzoeker, vluchteling of gelukszoeker. Wat een belabberde kijk op de wereld.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten