Welke ongelukken zijn te verwachten wanneer de stroom uitvalt in een moderne samenleving? De droom van iedere terrorist de nachtmerrie van iedere burger.
Onlangs heeft het Duitse 'Europäisches Institut für Klima und Energie' (EIKE) een gesprek in Hamburg georganiseerd over de toekomst van de Duitse stroomvoorziening in het licht van het klimaatbeleid en de Energiewende. De zekerheid van de stroomleverantie was in Duitsland als moderne industriestaat traditioneel zeer hoog. Thans is dat niet meer het geval en naarmate de Energiewende verder voortschrijdt, hoe langer hoe minder. Het kan elke dag tot een grote stroomstoring komen.
Tot op heden is men er door snelle ingrepen in geslaagd grote storingen te voorkomen. Maar het aantal noodingrepen is aanzienlijk toegenomen. Dat vloeit direct voort uit de Duitse waan om de stroomvoorziening uit kernenergie, steenkool, aardgas en aardolie te verminderen en daarvoor in de plaats op wind en zonneenergie over te schakelen. Maar aangezien dit intermitterende energiebronnen zijn, introduceert men daarmee grote fluctuaties in het elektriciteitsnet. Die moeten worden opgevangen door dure fossiele reservecapaciteit en in en uitvoer van stroom naar de buurlanden, inclusief Nederland, die daardoor ook met instabiliteit in hun stroomvoorziening en daarmee hogere kosten worden geconfronteerd.
Thans is om de andere dag sprake van een kritische situatie in het elektriciteitsnet, die ingrijpen noodzakelijk maakt. In 2012 waren reeds op 262 dagen ingrepen noodzakelijk om ongelukken te voorkomen. Vroeger waren dat vier to vijf dagen.
Wat gebeurt er als de stroom uitvalt?
Enkele voorbeelden: communicatiesystemen werken niet meer, voor zover zij nog functioneren zullen zij binnen de kortste keren worden overbelast, brandweer, hulpdiensten en politie zijn niet meer bereikbaar, elektronisch betalingsverkeer is niet meer mogelijk, flappentappen houden er mee op, licht, drinkwatervoorziening en centrale verwarming vallen uit, stoplichten functioneren niet meer, waardoor het verkeer vastloopt, liften raken vast, treinpassagiers kunnen niet verder, in de ondergrondse breekt paniek uit, de totale logistiek valt uit, bedrijven komen stil te liggen, 'intensive care' afdelingen en operatiekamers in ziekenhuizen moeten een beroep doen op noodaggregaten, die slechts bepekte capaciteit hebben, en na enkele uren breken plunderingen uit. In het ergste geval wordt met 200.000 doden rekening gehouden.
Door de Energiewende wordt een dergelijk scenario steeds waarschijnlijker.
Het is de droom van iedere terrorist en de nachtmerrie van iedere burger.
Het enige potentiële voordeel - in het bijzonder voor een vergrijzende samenleving - is misschien dat de ervaring leert dat de fertiliteit iets toeneemt. Maar dat is dan ook alles. De rest is allemaal ellende.
Voor mijn eerdere DDS-bijdragen, zie
hier.