Afgelopen jaren was bij de klimaatkerk paniek waarneembaar vanwege de aanhoudende droogte in de zomermaanden. Het jaar 2019 was weliswaar minder droog dan 2018, maar de waterachterstand werd niet goedgemaakt. Toch heeft de droge zomer ook positieve kanten. Dit jaar zijn de kerstbomen namelijk een stuk compacter en beter gevormd door het droge weer, via NOS. Volgens Jaap Bolhuis van de Vereniging Nederlandse Kerstbomenkwekers, een brancheorganisatie voor boomhandelaren, zijn de dennetjes dit jaar niet zo groot, maar 'is dat juist positief'. Door de droogte zijn de dennen minder 'uitgeschoten' en hebben ze dus minder lange 'pieken' aan hun takken. Daardoor zijn de winterstruikjes beter gevormd in de zin dat ze minder vierkante meters innemen, maar er alsnog heel goed uitzien.
Ook zijn de kerstbomen dit jaar korter dan voorheen, aldus
RTV Drenthe. Qua verkoopcijfers gaat het trouwens goed met de kerstbomenverkoop. De omzet is met zo'n 9% gestegen ten opzichte van voorgaande jaren. Kerstbomenverkoper Robert Tuintjer (what's in a name) signaleert dat de trends ook veranderen. In voorgaande jaren waren plastic nepbomen vrij populair, maar daar lijkt dit jaar verandering te komen.
De 'echte boom' is weer helemaal terug van weggeweest:
"Kerst moet steeds groter gevierd worden en daarnaast is plastic ook niet echt in. De natuurboom is weer helemaal terug."
Het versieren van een huis met takken -van welke boom dan ook- komt in tal van culturen voor. De Joodse bevolking van het Koninkrijk Israël herdacht ieder jaar de doortocht door de woesternij van de Sinaï met het 'loofhuttenfeest'
Soekot), een feest waarbij het loof en de takken van een bepaalde plant als versiering diende. De Romeinen deden ongeveer hetzelfde en de Germanen -wiens traditie wij in Nederland volgen- plaatsten dennenbomen in hun houten huizen.