Wat de komst van Netflix betekent

Geen categorie24 jun 2013, 7:00
Videodienst Netflix komt nog voor het einde van het jaar naar Nederland. Dat is zeer goed nieuws voor liefhebbers van films en tv-series.
Ons kleine Nederland begint een steeds grotere rol te spelen in de internationale televisiewereld. We (lees: Talpa en Endemol) exporteren al jaren de meest succesvolle tv-formats, maar tot nu toe kregen we er weinig voor terug. De laatste maanden staat Nederland echter in de belangstelling van buitenlandse mediabedrijven. News Corp begint op 1 augustus een gratis sport- en entertainmentzender en later dit jaar gaat het Amerikaanse Netflix haar diensten aanbieden in ons land.
Wie de videodienst niet kent: Netflix begon ooit als een dvd-verhuurservice in Amerika. Nu biedt het meer dan 75.000 films en tv-series aan, allemaal via het internet. In Amerika en de rest van de wereld is het een groot succes met 36 miljoen betalende klanten. Ook wij kunnen straks onbeperkt naar het Netflix-aanbod van films en series kijken voor een bedrag dat waarschijnlijk ligt rond de 8 euro per maand.
Netflix wordt aangeboden buiten traditionele tv-aanbieders om, bijvoorbeeld via een app op de laptop, computer, een tablet of een console (Wii-U, PS3, PS4, Xbox One). Het enige wat je nodig hebt: een werkende internetverbinding. Nederlandse filmliefhebbers hoeven niet meer te wachten op wat RTL en SBS aanbieden, ze kunnen zelf kiezen wat ze 's avonds (of overdag of 's nachts) op tv willen zien. De videodienst biedt ook eigen series aan, zoals het alom geprezen House of Cards met Kevin Spacey.
Met de komst van Netflix naar Nederland wordt de volgende stap gezet in de digitale-contentrevolutie, een revolutie waar we middenin zitten. We beginnen meer en meer gewend te raken aan het feit dat we moeten betalen voor digitale content, net zoals we moeten betalen voor fysieke producten. Kranten zijn beschikbaar voor de iPad met goedkopere digital only-abonnementen, nieuwswebsites gaan langzaam maar zeker (deels) achter betaalmuren en muziek kopen we allang niet meer in de cd-winkel. RTL en SBS bieden, net als de publieke omroep, een uitgebreide terugkijkservice aan (RTL XL en Kijk.nl) en sinds kort kunnen we zelfs via de site van de publieke omroep live televisie kijken.
Als Netflix geen succes wordt in Nederland, dan eet ik mijn hoed op.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten