Geen concrete aanwijzingen voor een terroristische aanslag in Nederland, maar het dreigingsniveau blijft hoog.
Naar aanleiding van de ISIS-aanslagen in Parijs hebben de Nederlandse veiligheidsdiensten intensief contact met buurlanden en EU-instanties. Alle betrokken diensten zijn in een staat van verhoogde paraatheid – het zou immers kunnen dat ISIS binnenkort nog een aanslag plant in West-Europa. Ook de grensbewaking is opgeschaald, zowel aan de landsgrens als op Schiphol en in treinen.
Toch heeft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) het officiële dreigingsniveau voor ons land niet opgeschaald. Nederland heeft al sinds 2013 het dreigingsniveau 'substantieel'. Dat betekent dat er een reële kans is op een terroristische aanslag in Nederland – radicalisering en rekrutering vinden in Nederland plaats, en Nederland wordt genoemd in verklaringen van terroristische bewegingen zoals ISIS.
Er is slechts één dreigingsniveau dat nóg hoger is, namelijk het dreigingsniveau 'kritiek'. Dit hoogste dreigingsniveau wordt pas ingesteld als er concrete aanwijzingen zijn voor een aanslag in Nederland, dus als er een specifiek plan is ontdekt om een aanslag in ons land te plegen, of als er al een aanslag is geweest en moet worden gevreesd voor vervolgaanslagen.
Die concrete aanwijzingen zijn er op dit moment dus (nog) niet. Toch blijven de inlichtingen- en veiligheidsdiensten zeer alert. De zeer professionele organisatie van de aanslagen in Parijs is als een behoorlijke verrassing gekomen. Er was geen sprake van zogeheten 'lone wolves' maar van een gecoördineerde actie op verschillende plekken waaraan meerdere terroristen deelnamen. Het lijkt er dus op dat de capaciteiten van ISIS door Westerse veiligheidsdiensten zijn onderschat. Het is de verwachting dat het onderzoek naar de aanslagen in Parijs meer informatie zal opleveren over het gevaar van ISIS in Europa.