1. Home
  2. Draghi en de ondergang van de euro, deel 2

Draghi en de ondergang van de euro, deel 2

Geen categorie17 jun 2014, 12:45
In mijn vorige commentaar heb ik aangestipt waarom naar mijn mening de draconische maatregelen van de euro verder naar zijn ondergang zullen helpen. In dit artikel ga ik deze kwestie dieper analyseren.
Het onderliggende probleem van Draghi is de economische stagnatie in de eurozone. Banken investeerden hun geld ondanks de lage rente niet in de economie maar stalden honderden miljarden bij de ECB. Ja, u hoort het goed honderden miljarden. De ECB gaf de banken weliswaar lage rente maar toch een zeker inkomen. Dat is de reden dat Draghi besloot om de banken en negatieve depositorente te berekenen als zij hun geld bij de ECB stalden.
Met deze boete wil hij de banken dwingen om hun geld in de economie te investeren. Daar bovenop stelde Draghi zoals bekend 400 miljard euro aan de banken ter beschikking in de hoop dat zij dit geld aan gezonde ondernemingen zullen uitkeren. Met andere woorden: Draghi voert een goedkope geldpolitiek, in de hoop langdurige stagnatie in de eurozone te kunnen voorkomen.
De maatregelen van Draghi roepen weerstand op bij de Duitsers, vooral de boete op sparen. Verder hoopt Draghi dat verschillende landen dankzij zijn maatregelen een adempauze zullen krijgen en tijd om hun economie te herstructureren. Begrotingstekorten kunnen verminderen en hun concurrentiepositie kunnen herstellen. Het is maar de vraag of vele landen zoals Italië het zouden kunnen, en of een land als Frankrijk deze veranderingen wel wenst. Kortom, de extreme maatregelen van Draghi stuiten zowel op economische, maar ook op vele politieke bezwaren.
Draghi en de ECB kan de euro niet redden vanwege de verscheidenheid van de Europese landen. Elk land heeft zijn eigen cultuur, eigen mentaliteit en eigen economie. Dit alles laat zich niet vangen in kunstmatige constructen als de euro en de EU. De ECB zelf is een zo kunstmatige entiteit.
De Europese leiders -met name Merkel- weigeren hun fout in te zien en weigeren te stoppen met de euro. Maar zelfs Duitsland kan deze lijn niet vasthouden als Frankrijk als de euro stapt. Dus gaat de euro gestadig zijn ondergang tegemoet. We moeten dus uit euro niet omdat Wilders het liet uitrekenen dat het gunstig is voor onze economie maar omdat de euro net een zinkend schip is, dat je bijtijds moet verlaten.
Sommige mensen menen dat een lage rente en geen inflatie goed is voor de economie. Wel, de vorige keer schreef ik over de problemen die de lage rente veroorzaakt bij de pensioenfondsen, maar dit is niet het enige probleem. Een inflatie van 2% is zeer goed voor de economie daar zij de meeste economen eens. Het helpt de investeringen en geeft een duw aan de economie in de goede richting. Lage inflatie veroorzaakt een krimp.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten