Vandaag deel vier van de serie over Duitsland en de Duitse verkiezingen die op 22 september gehouden zullen worden. Minder dan een maand te gaan nog. Vandaag een korte vooruitblik op het grote 'Kanzlerdebat' tussen Merkel en haar belangrijkste uitdager Steinbrück, aanstaande zondag 1 september en dat vanaf 20:00 uur ook live te volgen is in debatcentrum De Balie te Amsterdam. Merkel (CDU) zou dat debat liefst niet voeren, want alleen maar lastig, maar Steinbrück (SPD) wilde er twee. En dus was het compromis: één. Een alles-of-niets debat als het ergens over zou gaan, maar polls laten zien dat Steinbrück in feite kansloos is tegen Merkel. Qua populariteit onder de bevolking wel te verstaan. Daar komt bij dat zijn campagne tot nu toe nou niet bepaald voorbeeldig genoemd kan worden; en dan zeg ik het nog netjes. Kortom, er zal heel wat moeten gebeuren wil Steinbrück een deuk in het electorale pakje boter slaan.
Toch is dit debat interessant. En wel om twee redenen. Ten eerste omdat Merkel gedwongen zal worden haar Europa politiek toe te lichten; iets waar ze liever niet toe gedwongen wil worden, omdat de miljardensteun aan verre 'Europese familieden' ook in Duitsland moeilijk uit te leggen valt. Uit een vandaag gepubliceerde poll blijkt dat maar liefst twee derde van de Duitse bevolking vindt dat het nu wel mooi genoeg is geweest:
#Politbarometer shows 61% of Germans are against providing additional financial support to
#Greece (33% in favour / 6% don't know) Open Europe (@OpenEurope)
August 29, 2013 ',width:'100',height:'100'" width="100" height="100" align="" />
De tweede reden is dat ook Steinbrück gedwongen zal worden om de Duitse kiezer uit te leggen wat de sociaal-democraten nu werkelijk voorstaan, want tot nu toe heeft Steinbrück zich nogal op de vlakte gehouden en eigenlijk geen enkel politiek thema goed uitgewerkt. En er zijn er genoeg, bijvoorbeeld de discussie over een minimumloon. Ook in Brussel praat men daar graag over; uiteraard zou je bijna zeggen. Het CDU wil er niet aan, maar de SPD heeft het in zijn programma staan. Het zal me benieuwen of dit zondag aan de orde komt en vooral wat Merkel dan gaat zeggen.
Dan hebben we natuurlijk nog het spionage schandaal NSA. Daarop heeft de SPD Merkel al aangevallen, maar de Duitse burger is toch vooral geïnteresseerd in wat er met hun welvaart gebeurt. En ofschoon de Duitse export als geen ander profiteert van de voor hun veel te lage eurokoers (waardoor het abusievelijk lijkt alsof de euro voor Duitsland zo heilzaam is), de zorg over de miljardentransfers naar het failliete Zuid-Europa baart de burger zorgen. Grote zorgen.
De inflatie in Duitsland neemt eveneens onrustbarend toe; niet verwonderlijk met een economie die door de te goedkope euro oververhit dreigt te raken. Maar zullen beide politieke kemphanen het aandurven om deze thema's te bespreken? Ze kunnen er niet omheen, maar ze zullen zich ongetwijfeld zoveel mogelijk op de vlakte willen houden, want beiden hebben er weinig mee te winnen en veel te verliezen. De SPD is pro-EU met alles wat daarbij hoort: van klimaathype tot eurobonds. Merkel's CDU wil liever niet 'klemgezet' worden over 'Europa' en liefst alle opties dienaangaande openhouden.
We gaan het zien zondag. Zoals gezegd: live te volgen in De Balie.