De zogenaamde 'isolationist' Donald Trump overwoog vorig jaar om door militair ingrijpen de president van Venezuela af te zetten. Waar hij in zijn campagne vooral pleitte voor een terughoudende houding van de Verenigde Staten in de wereld, lijkt Trump zich toch nog als een soort globale politieman te presenteren. Gelukkig hebben hoge officieren hem overgehaald om van het plan af te zien.
Naar aanleiding van instabiliteit in Venezuela, dat al jaren onder een economische crisis gebukt staat, zei Trump in augustus in het openbaar dat er 'vele opties zijn voor Venezuela, ons buurland, waaronder een militaire optie'.
Een dag eerder opperde hij dit tijdens een vergadering over sancties in het Oval Office, zegt een hooggeplaatste medewerker die op de hoogte is van wat er werd besproken tegen AP. Trump zou zijn naaste medewerkers hebben gevraagd of de VS niet simpelweg kon aanvallen, met als redenering dat het bewind van Maduro en de economische en politieke chaos die eruit voortkomen een gevaar vormt voor de regio.
Na deze periode heeft die in andere bijeenkomsten en persconferenties de optie geuit van een militair ingrijpen, zelfs tegen meerdere Zuid-Amerikaanse leiders. Uiteindelijk werd dit idee weggeduwd, maar het laat wel goed zien in wat voor staat van zijn Donald Trump kan verkeren. Zijn verkiezingsbelofte was 'America First' en een terughoudende rol in de wereld.
Trump lijkt daar steeds meer van af te zien, zoals ook zijn strategie voor Iran, Noord-Korea, Israël en nu dus ook Venezuela. Aan de andere kant natuurlijk erg begrijpelijk, want als groot en machtig land kan je die voortrekkersrol op je nemen, maar het kost de Amerikaanse belastingbetalers heel veel geld en daarnaast hebben veel mensen juist op Trump gestemd vanwege zijn campagne visie van internationale terughoudendheid.