Hoewel hij volgens experts een buitengewoon slechte week had - met een zogenaamd 'zwak optreden' tijdens Saturday Night Live en een saai optreden tijdens het Republikeinse debat - gaat het nog altijd geweldig met Donald Trump in de peilingen.
Sterker nog, de miljardair staat er beter voor dan ooit.
Volgens een recente peiling onder waarschijnlijke Republikeinse kiezers (tijdens de voorverkiezingen, die bepalen wie de Republikeinse presidentskandidaat wordt) kan Trump tegenwoordig namelijk rekenen op 42% steun. Dat aantal hebben we nog niet gezien, van geen enkele kandidaat. En dat terwijl alle commentators hadden verwacht dat zijn campagne onderhand in elkaar zou storten.
Dat blijkt voorlopig dus allerminst het geval te zijn. In plaats van in elkaar te storten wordt Trump alleen maar populairder.
Wel moet worden opgemerkt dat dit onderzoek gedaan werd voor hij onlangs harde uitspraken deed over Ben Carson, de Afro-Amerikaanse neurochirurg die zijn belangrijkste rivaal is als "outsider" kandidaat. Enkele dagen geleden haalde Trump hard uit naar zijn tegenstrever die volgens sommige peilingen aan de leiding gaat in Iowa, de staat waar de eerste voorverkiezing gehouden wordt. Iowa-Republikeinen staan bekend als behoorlijk religieus. Net als Carson. Daarom is het niet vreemd dat hij het daar bijzonder goed doet.
Trump liet weten dat ongelooflijk te vinden. Carson komt namelijk uit een arm gezin en een arme buurt. Tijdens zijn jeugdjaren had hij gewelddadige impulsen. Toen hij ouder werd - en religieus - veranderde dat, maar Trump zegt dat niets van te geloven. "Hij was pathologisch," zei Trump, waarna hij de beste neurochirurg van Amerika met een kindermisbruiker vergeleek.
De vraag is nu of deze aanvallen een negatieve impact hebben op Trumps kansen om Iowa te winnen, en misschien zelfs op de landelijke peilingen. Als gezegd werd deze peiling gehouden vóór zijn recente uitspraken. In theorie kan het dus zo zijn dat hij weer flink aan steun heeft moeten inboeten.
Toch is dat niet automatisch het geval. Trump lijkt namelijk bijna onaantastbaar te zijn. Hij kan dingen zeggen die geen enkele andere kandidaat kan zeggen; sterker nog, je krijgt soms de indruk dat hij alleen maar populairder wordt als hij harder en scherper uit de bocht vliegt. Voor veel experts is dat absoluut onverklaarbaar: hij gedraagt zich immers op een manier waarop een kandidaat zich volgens de oude kennis absoluut niet zou moeten gedragen.
Maar misschien is die 'zwakte' juist zijn grote kracht. Republikeinse kiezers hebben in grote meerderheid weinig fiducie in carriere-politici; mensen met een lange achtergrond in de politiek. Ze kijken nu meer dan ooit naar een outsider, naar iemand die niet politiekcorrect is en die zegt waar het op staat.
Daar komt bij dat Trump al jarenlang een bekende tv-persoonlijkheid is in Amerika. In Nederland kennen we hem eerst en vooral omdat hij een buitengewoon succesvolle en rijke zakenman is, maar in Amerika kent men hem ook al meer dan tien jaar als presentator van The Apprentice, één van de populairste tv-shows in dat land. Daar komt bij dat hij ook al jarenlang wekelijks mag langskomen bij grote en populaire tv-programma's waarin het nieuws besproken wordt.
De impact van tv op de moderne cultuur en de gedachten van kiezers mag niet onderschat worden. Tientallen miljoenen Amerikanen hebben Trump wekelijks gezien en zijn ervan overtuigd dat ze hem 'kennen' - én dat hij hen begrijpt. Dit is een ongelooflijk groot voordeel, zeker omdat geen enkele andere kandidaat zo'n impact op de Amerikaanse cultuur - en dan zeker op de conservatieve subcultuur - heeft.
Langzamerhand moeten we er dus ernstig rekening mee houden dat Trump weleens de absolute topfavoriet kon zijn voor de Republikeinse presidentsnominatie en die strijd nog werkelijk kan winnen ook.