Natuurlijk, we hebben het al lang gedacht en ook nog verwacht, maar Trump bevestigt het gewoon nog even voor het gemak: The Donald gaat verder in 2020.Ook al is Trump aan de oudere kant, toch wil hij doorgaan voor nog een termijn. Als een soort godsgeschenk presenteert hij zich aan het volk en zegt hij dat het bijna niet te voorkomen is, want 'iedereen wil het'. Zulke overdrijvingen zijn we nu wel gewend van Trump, maar het is wel iets voor veel wereldleiders om rekening mee te houden. President Trump is van plan zich kandidaat te stellen voor de Amerikaanse verkiezingen van 2020. "Ik ben het volledig van plan. Het lijkt erop dat iedereen wil dat ik dat doe", zei hij in een interview tegen de Britse krant Mail on Sunday. Ook zei hij geen serieuze concurrentie te verwachten van de Democraten, die volgens hem geen goede kandidaten hebben. "Ik ken ze allemaal en ik zie niemand."
In het interview maakte Trump ook bekend dat hij met de Britse koningin Elizabeth heeft gesproken over de brexit. "Ze zei dat het erg - en daar heeft ze gelijk in - dat het een erg complex probleem is. Ik denk dat niemand wist hoe complex het zou worden. Iedereen dacht: oh het is simpel. We blijven erin of we stappen eruit." Daaraan voegde hij toe dat hem op het hart is gedrukt dat hij niets mag zeggen over zijn gesprek met het Britse staatshoofd.
Dit lijkt klein nieuws, maar uiteindelijk heeft het verstrekkende gevolgen. Veel wereldleiders vinden het nu al moeilijk om met Trump om te gaan, maar ze moeten zich snel gaan aanpassen. Het kan niet zo zijn dat zes a zeven jaar er als een klein kind gereageerd wordt op de manier hoe Trump zich uit en voordoet. Dan loop je heel de tijd achter hem aan.
Ik bewonder de stijl van
Donald Trump, omdat het onvoorspelbaar is en mensen scherp zet. Het is anders dan de normale diplomatiek manier en dat is goed. De stroperige theatermanier van politiek voeren kan stabiliteit geven, maar dat is niet altijd goed en nodig. Op de momenten dat er juist verandering moet komen, dan is iemand als Donald Trump nodig om die veranderingen te pushen.
Een aantal dagen geleden had ik al een artikel aangehaald van een aantal 'experts in onderhandelen'. Dit artikel beschreef dat Europese leiders zelf niet meer voorspelbaar moeten reageren op Donald Trump, omdat het juist het tegenovergestelde bewerkstelligt. Daarom moeten leiders zich erbij neerleggen dat de Amerikaanse
president nog lang de wereld gaat beïnvloeden en ze dus een manier moeten vinden om zich aan te passen.