Dit kan echt niet.
De aanpak van de eurocrisis heeft het vertrouwen in de Europese muntunie internationaal aanzienlijk versterkt. Dat stelde minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) vrijdag rond de voorjaarsvergaderingen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF),
aldus De Telegraaf.
"De problemen in de eurozone staan hier niet meer boven aan de agenda," gaat hij verder. "De sfeer rond de eurozone is daarmee heel anders dan een jaar geleden. Toen was iedereen somber en was er weinig geloof in onze daadkracht en de vorderingen rond de bankenunie. Dat is helemaal verdwenen."
Volgens hem speelt het ook een rol dat de bailout van Griekenland hoegenaamd gewerkt heeft. Ofzo. "De Griekse staatsschuld is ontzettend hoog en is alleen te betalen met de goedkope rente van de noodleningen. Het duurt nog jaren voordat Griekenland daarvan af is."
Joh! Dat had echt niemand verwacht. Blijkbaar zijn er dus toch nog iets van problemen met de Grieken? Hmm.
Het belangrijkste is de opmerking dat de elite het volste vertrouwen heeft in de eurozone en dus in de euro. De burger heeft dat namelijk niet. Sterker nog, het is nog maar een paar weken geleden dat de Volkskrant een onderzoek publiceerde waaruit bleek dat 68% van de Nederlanders wil dat Brussel minder macht krijgt, of zelfs helemaal uit de EU wil stappen. Dijsselbloem kan het dan wel heel vrolijk over een Bankenunie hebben, maar de kiezer wil dat helemaal niet. Die wil immers niet meer, maar minder Europa.
Of zelfs uit de EU, waardoor je het eurosysteem helemaal achter je laat; niet alleen de valuta, maar ook de 'bankenunie' en de herverdeling van de welvaart, van noord naar zuid.
Het is buitengewoon opmerkelijk te noemen dat Dijsselbloem juist op dit moment - terwijl het euroscepticisme verder toeneemt - zegt dat 'iedereen' zoveel vertrouwen in de eurozone heeft. Blijkbaar is de hele wereld er dus van overtuigd dat de boven-ons-gestelden zich niets aan zullen trekken van de mening van de kiezer.