Di Luca heeft gelijk: we moeten doping legaliseren

Geen categorie22 jan 2014, 12:50

De Italiaanse oud-renner zegt dat "iedereen pakt."

Danilo di Luca is een Italiaanse oud-wielrenner. Hij heeft een paar jaar behoorlijk veel successen gekend, maar alles ging snel bergafwaarts met hem toen hij gepakt werd voor dopinggebruik. Na de derde keer - vorig jaar - werd hij levenslang geschorst.

Deze Di Luca, die het wielrenwereldje van binnenuit kent, speelt nu open kaart over doping in de wielrensport. Zijn conclusie: de wielrenbonden moeten die hele handel legaliseren. Iedereen gebruikt namelijk.

'Doping moet gewoon worden gelegaliseerd, want iedereen pakt. Bovendien worden er ook koersen verkocht.' Het ophefmakende relaas van bijna 20 jaar doping in de rijkgevulde carrière van Danilo Di Luca.

Bovenstaande zegt hij in een interview dat morgen wordt uitgezonden op de Italiaanse televisie. Hij voegt daar aan toe:

'Ik ben begonnen met doping rond mijn 20ste', bekent Di Luca. 'Waarom? Ik was een winnaar. Toen ik amateur werd, merkte ik tot mijn grote verbazing dat renners die een maand eerder al tegen mij gekoerst hadden, plots een stuk sterker geworden waren.'

Toen hij geen koersen meer won besloot hij naar dope te gebruiken. "Eerst heb ik me laten voorlichten door artsen. Die wisten me te zeggen dat ik bij het juist gebruiken van bepaalde producten, mijn fysieke prestatie 5 tot 6 procent kan verbeteren. Van die producten was EPO zeker het bekendste."

Het meest opvallend aan dit verhaal is natuurlijk dat het... helemaal niet opvallend is. Vrijwel iedere andere gepakte renner zegt precies hetzelfde, onze eigen Michael Boogerd incluis. Het zijn winnaars als amateurs, maar bij de profs kunnen ze 'opeens' niet meekomen. Nee, zelfs niet met renners die ze een jaar geleden nog met gemak op een hoopje reden. Daarnaast werken artsen er actief aan mee. Di Luca:

"De arts geeft enkel advies, en schrijft niks voor.  Een renner zoekt dan een manier om aan die producten te komen in het wielermilieu en betaalt die zelf. Bij EPO ging dat om zo'n 4.000 euro per keer. Eerst kon je die EPO gewoon dagelijks inspuiten, maar nu niet meer omdat EPO opgespoord kan worden bij een dopingcontrole."

Tenslotte zegt hij dat 90 procent van de renners die meedoen aan de Giro doping gebruiken. "De overige tien procent niet omdat de Giro alleen  als voorbereiding op andere koersen geldt. Dan is doping niet nodig."

Totaal-ontkenners zullen ongetwijfeld zeggen dat Di Luca niet betrouwbaar is omdat hij boos is op de wielerwereld, maar zijn verhaal komt overeen met de verklaringen van andere renners die doping hebben gebruikt. De arts werkt eraan mee, meestal gaat het om advies, de renner moet de doping vervolgens zelf ergens regelen, het gaat om een paar duizend euro per keer... En ja, vrijwel iedereen gebruikt, wat dan ook de reden is dat deze renners ermee zijn begonnen; zonder doping kun je nu eenmaal niet meekomen in het peloton, laat staat dat je kunt winnen.

Aangezien ik er geen moment aan twijfel dat Di Lucas verhaal in grote lijnen klopt ben ik het helemaal met hem eens: doordat iedereen gebruikt is doping niet 'oneerlijk.' In plaats van hun koppen in het zand te steken en te pretenderen dat de wielrennerij ooit schoon kan worden moeten de powers that be de regels aanpassen zodat bepaald dopinggebruik gewoon legaal wordt. 

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten