1. Home
  2. Deze held rekent af met slachtoffergedrag: ik ben in 50 jaar nog nooit gediscrimineerd!

Deze held rekent af met slachtoffergedrag: ik ben in 50 jaar nog nooit gediscrimineerd!

Geen categorie28 jul 2017, 17:23
"Waarom lees je nooit in kranten dat Indische jongeren voor overlast zorgen?"
Soms, héél soms, verschijnen er op de NPO mensen die wat zinnigs te zeggen hebben. Fotograaf Stanley Gotha is zo iemand. In het programma Hollandse Zaken van bejaardenomroep Max legt hij keihard de vinger op de zere plek tijdens een discussie over integratie en discriminatie. Tegen een groep Marokkaanse jongeren die steen en been klaagt over hoe slecht ze wel niet behandeld worden in Nederland, zegt Gotha het volgende:

"Ik vind het wel grappig. Ik ben in mijn eentje misschien wel donkerder dan jullie drie bij mekaar. Ik ben van Indische afkomst, maar in alle jaren dat ik hier ben, meer dan 50 jaar, heb ik nooit last gehad van enige discriminatie. Je kan je ook afvragen hoe dát komt, en waarom je ook nooit in kranten leest dat 'Indische jongeren' voor overlast zorgen, dat lees je nergens."

Die zit! Tja, hoe zou het toch komen dat je nooit iets in de krant leest over overlast door Indische jongeren? Misschien omdat Indische Nederlanders wél geïntegreerd zijn in de Nederlandse samenleving en wél gebruik maken van de kansen die ze in Nederland krijgen.
Waar sommige immigranten, zoals de heren van DENK of Sylvana Simons, zichzelf graag als slachtoffer zien, hebben Indische Nederlanders dat nooit gedaan. "Hard werken, goed je best doen, en dan kom je er wel" was het motto van deze migrantengroep. Niet zielig doen, maar doorpakken. Dat zou weleens heel goed de reden kunnen zijn dat zij niet te maken hebben met vooroordelen, en dat je niet leest over overlast door Indische jongeren. Daar zouden andere allochtonen een voorbeeld aan kunnen nemen!
De uitzending is hier terug te zien. Gotha is aan het eind van de uitzending aan het woord, rond 36:45.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten