Der Thilo geht wieder los

Geen categorie30 apr 2012, 13:59

Thilo Sarrazin, die twee jaar geleden Duitsland schokte met zijn mega-bestseller over het multiculturele drama, slaat opnieuw toe. Nu met een boek over dat andere brisante onderwerp: de euro. 

Disclaimer: dit stukje is geen boekbespreking, want over de inhoud is in het publieke domein nog niets bekend. Afgezien dan van het persbericht van de uitgever, waarin de verschijning op 22 mei aanstaande wordt aangekondigd. Ik zou zeggen: onthou die datum.

Kon het politieke establishment dat boek 'Deutschland schafft sich ab' over het multiculturele drama nog afserveren als politiek incorrect, met dit nieuwe boek over de euro zal dat niet zo gemakkelijk gaan. Weliswaar valt kritiek op de euro ook niet lekker, maar zulke kritiek is toch minder beladen dan kritische geluiden over kansarme immigratie. En daar komt bij dat Thilo Sarrazin niet van de straat is als het aankomt op een financieel-economisch onderwerp als de euro. Deze gepromoveerde econoom heeft een lange staat van dienst, onder meer als senator voor financiën in Berlijn en laatstelijk als bestuurder van de Bundesbank.

De timing is natuurlijk perfect, want de twijfels over de euro zijn nog nooit zo groot geweest. En als straks François Hollande de Franse presidentsverkiezingen wint en met geleend geld gaat strooien, dan zijn de rapen in euroland helemaal gaar. Die dwarse Sarrazin komt met zijn boek hoogst ongelegen, en een nerveuze stemming begint zich dan ook meester te maken van de Duitse mainstream.

De eerste klap is een daalder waard, moet Zeit Online hebben gedacht. Hoewel er nog geen letter van het nieuwe boek van Sarrazin is uitgelekt, wijdde dit eerbiedwaardige medium er meteen maar een kwaadaardig getoonzette boekbespreking aan. Met deze pre-emptive strike verklaart Zeit Online het boek op voorhand als irrelevant by association: dat vorige boek was xenofoob, dus dat zal ook wel gelden voor dit nieuwe boek, zo is de redenering. De schrijver zal wel een hekel hebben aan Grieken, Italianen, Portugezen en Spanjaarden. Dat werk. Het gaat dus niet om de inhoud, maar om de vermeende 'foute' motieven van de schrijver. De boodschapper van het slechte nieuws wordt onthoofd.

Immigratie en Europa, deze onderwerpen zullen het politieke debat bij onze oosterburen en ook bij ons in toenemende mate gaan beheersen. Hoezeer ook geprobeerd wordt kritische geluiden hierover buiten de orde te verklaren. De gevolgen van foute beleidskeuzes op deze terreinen zullen zich namelijk steeds sterker doen gevoelen. Beide zaken staan overigens niet los van elkaar, want Brussel is sinds de verdragen van Maastricht en Lissabon steeds meer de motor achter de immigratie van kansarmen uit de Derde Wereld. Denk ook aan Schengen en aan die wereldvreemde eurocommissaris Malmström. Immigratie en Europa hebben beide de potentie om de welvaartsstaat zoals we die nu nog kennen zwaar onder druk te zetten.

Neem de euro. Het ergste moet nog komen als we de rekening gepresenteerd krijgen van de leningen en garanties (inclusief verplichtingen aan het ESM) zo roekeloos gegeven door premier Mark 'geen cent naar Griekenland' Rutte en minister Jan Kees 'we krijgen ons geld met rente terug' de Jager en hun Duitse collega's. Om nog maar te zwijgen over de biljoenen waarmee de ECB loopt te strooien alsof het niks is. Drie keer raden wie hiervoor moet opdraaien als dat geld op een dag verdwenen blijkt te zijn, want gestort in de bodemloze put van feitelijk failliete landen.

Omdat de politiek nog in de ontkenningsfase verkeert over de rampen die de euro voor ons in petto heeft en waarmee vergeleken de huidige recessie niet meer is dan een onbeduidende rimpeling, kan er wat mij betreft niet hard genoeg aan de bel worden getrokken. Dat nieuwe boek van Thilo Sarrazin zal helpen deze impasse te doorbreken.

Het draagt de intrigerende titel: 'Europa braucht den Euro nicht - Wie uns politisches Wünschdenken in die Krise geführt hat', of in het Nederlands: 'Europa kan de euro missen - hoe politiek wensdenken ons de crisis heeft ingeloodst'. U kunt nu reeds een exemplaar reserveren. 

 

Foto: Wikipedia Commons / Nina Gerlach

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten