Defensie-industrie viert hoogtij

Geen categorie09 apr 2012, 14:59

Economische tegenslag of niet, defensiebudgetten en -technologie schieten nog steeds omhoog. In de komende 30 jaar zullen de Verenigde Staten ongeveer 50 procent meer gaan uitgeven aan defensie dan ze nu doen. Dat is echter niet genoeg om de militaire big spender van de wereld te blijven. Tegen die tijd heeft China de Amerikanen bij- en ingehaald. Een budget dacht acht keer zo klein is als dat van de VS, zullen de Aziaten gelijk hebben getrokken met dat van de nieuwe wereld. Een vertwaalfvoudiging. Officieel is dit een vredig proces, maar waar de Chinezen toe in staat zijn, weten we niet. The Economist schrijft er in de editie van afgelopen vrijdag over.

In the South and East China Seas, though, things look different. In the past 18 months, there have been clashes between Chinese vessels and ships from Japan, Vietnam, South Korea and the Philippines over territorial rights in the resource-rich waters. A pugnacious editorial in the state-run Global Times last October gave waring: „If these countries don't want to change their ways with Cina, they will need to prepare for the sounds of cannons.”

China als het nieuwe Japan? Het zou kunnen. De Befehl ist Befehl-cultuur in combinatie met een high-tech oorlogsindustrie kan tot harde confrontaties leiden. Intussen zijn de Amerikanen technologisch gelukkig nog een stuk verder. De Washington Post weet te melden dat er momenteel al actief gebruik wordt gemaakt van onbemande vliegtuigjes met zeer geavanceerde stealth-technologie. Het doel: de observering van Iraanse doelen.

CIA stealth drones scoured dozens of sites throughout Iran, making hundreds of passes over suspicious facilities, before a version of the RQ-170 crashed inside Iran’s borders in December. The surveillance has been part of what current and former U.S. officials describe as an intelligence surge that is aimed at Iran’s nuclear program and that has been gaining momentum since the final years of George W. Bush’s administration.

De snelle opmars van is een goed teken, namelijk dat de Westerse oorlogsindustrie nog steeds wint van onberekenbare mogendheden als China en Iran. Wel zorgt de nieuwe wapenwedloop ervoor dat Europa buitenspel komt te staan. De reden dat de CIA ongestoord boven Iran kan vliegen, is grotendeels te danken aan de geavanceerde stealth-technologie die in de drones wordt gebruikt. De Amerikanen doen er alles aan om hun vorderingen op het gebied van stealth voor zichzelf te houden. Dat leidt tot de situatie dat Nederland een inferieure Joint Strike Fighter zal krijgen. De Amerikanen houden hun beste technologie voor zich. De Nederlandse aankopen zullen stealth-technologie aan boord hebben die op de modernste radarsystemen al te niet is gedaan.

Het roept de vraag op of we daaraan nog wel willen meedoen. Nederland kan een uitmuntende marine leveren en heeft een nog veel betere militaire inlichtingendienst. De Nederlandse defensie-industrie doet nog steeds goede zaken in heel de wereld. Tegelijkertijd is de enige belangrijke reden dat we nog aan straaljagers doen, dat we ons luchtruim "adequaat moeten kunnen verdedigen". Ik weet niet of we dat nog wel zelf moeten kunnen doen.

Ik ben niet van de school dat defensie niets mag kosten. De landsverdediging is van essentieel belang en mag onder geen beding wegbezuinigd worden. Ik zie alleen dat we gesandwitcht worden tussen enkele financiële en technologische grootmachten. Waarom gaan we niet eens serieus nadenken over internationale specialisatie? Is er iemand die er een onoverkomelijk bezwaar tegen heeft als Polen voor onze scherpschutters zorgt en de Israëliërs het luchtruim verdedigen?

Daarmee wil ik niet zeggen dat we onszelf daadwerkelijk afhankelijk moeten gaan maken. Er zijn risico's verbonden aan militaire specialisatie. Maar het wordt wel tijd dat we uit de centendiscussie stappen en onszelf eens over fundamentele defensieve vraagstukken gaan buigen.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten