Een gastbijdrage van Jeroen Hetzler.
Vandaag las ik een grappig, in overigens affreus Engels, geschreven boekje van Ad van Wijk, Prof. Dr., buitengewoon deeltijdhoogleraar ´Future Energy Systems´ TU Delft.
De heer van Wijk was ooit CEO van Econcern. Dit duurzaamheidsbedrijf trok een spoor van schulden en mislukte projecten totdat het bezweek onder zijn eigen megalomanie. Het laatste woord is hier nog niet over gezegd, omdat de curatoren zich thans buigen over de vraag over vervolging vanwege de curieuze boekhouding. We wachten het af.
Inmiddels zet de heer van Wijk, die de genoemde leerstoel bezet op kosten van Eneco, zijn wereldhervormende werken voort o.a. in de gedaante van ´Green Village´. Dit dorpje doet mij denken aan het Gallische Dorpje dat wij allemaal wel kennen. Daar gebruikten ze immers toverdrank om de Romeinen het leven zuur te maken. Die toverdrank, daar moest ik aan denken bij het lezen van dat boekje ´Our car as power plant´: wij tegen de energiereuzen.
Het betoog is een variant op de creatieve ideeën die Van Wijk destijds als een verkouden machinegeweer op ons afvuurde tijdens zijn roemruchte jaren als CEO van Econcern. Zijn meest innovatieve idee was de stroom op de voordeurbel uit te zetten opdat het wereldenergieprobleem zou worden opgelost.
Terug naar het boekje
Dit breekt een lans voor de op elektriciteit uit waterstofgasbatterijen rijdende auto. Een auto staat 95% van de tijd stil en zou dus iets nuttigs kunnen doen gedurende die tijd. Van Wijk geeft de oplossing: elektriciteit leveren voor het hele gezin! Als je alle auto’s met waterstofgas uitrust en het een beetje handig inpikt, dan kun je al die auto’s overal ter wereld, Van Wijk denk uitsluitend mondiaal, als kleine elektriciteitscentrales benutten zodat je alle elektriciteitscentrales door bundeling kunt afschaffen. (Terzijde: doet mij denken aan het Slochteren d.m.v. zonnepanelen uit de koker van Rotmans.) Bovendien lever je verwarming (het warme water uit de elektrolyse in je auto) en drinkwater uit de waterdamp uit de uitlaat bij de omzetting naar elektriciteit. Kind kan de was doen.
Dat niemand daar nou eerder op is gekomen!? En gratis is het allemaal ook, want de elektriciteit om waterstof te maken komt uit wind, biogas en zon en die zijn gratis, toch?
Nu snap ik waarom in dat boekje nergens gerept wordt over kosten. Die zijn er volgens de auteur niet, tenzij ik iets gemist heb. Begrijpelijk, want Van Wijk leeft al jaren van de wind, Eneco-wind wel te verstaan betaald door de Eneco-klant die moet worden afgericht om in wonderen te geloven. Dat doet dit boekje; een geklede tegenprestatie van Van Wijk aan zijn broodheer.
Laat ik het betoog als volgt samenvatten. Alle auto’s in de wereld worden voorzien van een waterstofcel gevoed uit een waterstoftank. Die cel laat de auto rijden (5%), voorziet een huishouden van alle benodigde stroom, drinkwater en warmte (95%). Je hoeft alleen maar een beetje aan de mondiale infrastructuur te wijzigen. Pijpleiding hier, buisje daar, warmtewisselaar zus en mondiaal communicatiesysteem zo. Lees verder op pagina twee.
Iedereen doet natuurlijk mee
Van Timboektoe tot Alaska en van Broek in Waterland tot het Filippijnse platteland. Alles gratis, want windmolens en zonnepanelen maken dat waterstofgas aan één, twee, hoppekee voor nop. En met die aanmaak, transport, opslag en omzetting zit je uiteindelijk zo maar 7 procentpunten boven het rendement van dat van de gewone auto!!! 33% in plaats van 25%! En bovendien geen last meer van accijnzen, BTW en ander geneuzel, want alles is gratis.
Je krijgt zelfs geld toe volgens de auteur. De hele wereld zal dit idee met gejuich ontvangen. De route naar het duurzaamheidsparadijs ligt voor ons open zoals alle projecten van Econcern overtuigend bewezen hebben.
Eerlijk gezegd moet ik bekennen: ik mis iets in dat boekje, maar ik pieker me suf wat het kan zijn. Of …
Van mijn jeugd herinner ik me het sprookje van Hans en Grietje en een pannenkoekenhuisje. Dat waren tenminste nog degelijke pannenkoeken en niet die moderne van gebakken eco-lucht. 'Future Energy Systems': toekomstmuziek of de Rattenvanger van Hamelen? De toekomst zal het leren.
Wie alles over de ondergang van Econcern wil weten moet beslist het boek Windhandel lezen. Te verkrijgen in onze webshop.
Aldus Jeroen Hetzler.
Bron hier.
Voor mijn eerdere DDS-bijdragen zie hier.
Mededeling 'crowdfunding' voor onderzoek amoniak
Ruim een jaar geleden organiseerde climategate.nl een interessant 'fundraising dinner'. De donaties die daaruit zijn voortgekomen zijn onder andere besteed aan een rapport over biodiversiteit waaraan Rypke Zeilmaker maanden heeft gewerkt en dat nu binnen enkele weken uitkomt.
Via de Groene Rekenkamer zijn Jaap Hanekamp (onafhankelijk onderzoeker en docent aan de 'University College Roosevelt' en ondergetekende in contact gekomen met landbouwjournaliste Geesje Rotgers. Zij heeft een aantal kritische stukken geschreven over het ammoniakbeleid. In het kort: zij heeft laten zien dat de ammoniakconcentratie in de lucht nagenoeg niet is afgenomen.
RIVM beweert echter al jaren dat dat wel gebeurt en dat het beleid derhalve succesvol is geweest. RIVM doet dat echter op basis van modelberekeningen en niet op basis van directe berekeningen.
Jaap Hanekamp publiceerde in 1995 al een uitgebreid rapport over de ammoniakkwestie en Jaap en ik zijn nu van plan om een nieuw rapport over de kwestie te gaan schrijven. Dit wordt echter een heel serieuze klus waarvoor dus ook een behoorlijk budget nodig is (40.000 euro).
Bij voorkeur komt dit bedrag bijeen via 'crowdfunding' omdat dat de onafhankelijkheid van het onderzoek ten goede komt. Agrimedia, de uitgeverij van Geesje, heeft aangeboden om de 'crowdfunding' te faciliteren. Gisteren is daarom de projectaankondiging online gezet. Zie hier.
Zij verwachten veel belangstelling vanuit de sector, het zal interessant zijn om te zien of individuele boeren ook bereid zijn bij te dragen aan dit onderzoek.
Marcel Crok