Is de VVD alleen in verkiezingstijd tegen belastingverhogingen?
'Middeninkomens gaan meer belasting betalen', zo kopt De Volkskrant vandaag. Het gedoogkabinet zal de inkomensgrens voor het toptarief verlagen, zodat midden- en hoge inkomens over een groter deel van hun inkomen 52% inkomstenbelasting zullen gaan betalen. De extra belastingopbrengsten, zo'n 150 miljoen euro, gaan -- nadat ze deels verdampt zijn in de ambtelijke molen, uiteraard -- naar de lage inkomens, gezinnen met kinderen en AOW'ers. Het meest rechtse kabinet bedrijft kortom ordinaire herverdelingspolitiek.
Dat het gedoogkabinet de lagere inkomens helpt is op zichzelf te prijzen, zeker nu de huidige crisis tot koopkrachtverlies leidt, maar waarom op deze, excusez le mot, linkse manier? De PVV stelt in haar partijprogramma voor om de eerste IB-schijf af te schaffen, het CDA is kritisch over belastingverhogingen en de VVD is uitgesproken anti-belasting(verhoging)en. Althans, in verkiezingstijd, wanneer de partij zich richt op de, volgens Joris Verhoeve (D66, voorheen VVD), "90 procent" van de VVD-achterban die simpelweg "anti-belasting" is.
De verkiezingstijd en de VVD-strijd tegen belastingverhogingen gaan echter opvallend gelijktijdig voorbij. Vanaf Lubbers I (november 1982) heeft de VVD slechts ongeveer vijf jaar niet meegeregeerd. De overige pakweg vijftien jaar maakte de VVD altijd deel uit van het kabinet. Aan mogelijkheden om belastingen (drastisch) te verlagen was er kortom voor de VVD geen gebrek. Toch is dit in deze periode nooit gebeurd. Natuurlijk, er moest altijd geregeerd worden met andere partijen met andere, minder liberale opvattingen, maar als belastingverlaging in de onderhandelingen net zoveel prioriteit had als in verkiezingstijd, dan had de VVD wat successen moeten kunnen halen.
Het huidige plan conflicteert niet alleen met de fiscale agenda van dit kabinet om de belastingdruk van arbeid naar consumptie te verplaatsen, maar ook met de VVD- verkiezingsbelofte dat "nog hogere belasting voor de VVD onacceptabel [is]". Het zal vermoedelijk tot 2014, als er weer Tweede Kamerverkiezingen zijn, duren tot de VVD dit standpunt weer met passie zal uitdragen -- tot de verkiezingstijd weer voorbij is.