1. Home
  2. 'De vrijheid om weerzin te wekken'

'De vrijheid om weerzin te wekken'

Geen categorie05 okt 2011, 12:44
De Pers-journalist Kustaw Bessems schrijft mooi overzichtsartikel van alle perikelen rondom de vrijheid van meningsuiting.
Van de hand van journalist Kustaw Bessems verscheen vandaag in dagblad De Pers een zeer uitgebreid en lezenswaardig stuk over de vrijheid van meningsuiting. Alhoewel Bessems met weinig nieuwe ideeën op de proppen komt, is het wel een mooi overzicht de gebeurtenissen en het debat omtrent de vrijheid van meningsuiting van de afgelopen tien jaar.
De rode draad in het stuk - en Bessems steen des aanstoot - is het feit dat Holocaustontkenning in Nederland de facto strafbaar is. Er is dan wel geen wetsartikel dat dit expliciet strafbaar stelt, maar uit de jurisprudentie volgt dat dit al zeer snel als beledigend voor een groep mensen kan worden aangemerkt en dus op grond van art. 137c Sr (groepsbelediging) strafbaar is. Bessems haalt in dit kader instemmend mensenrechtendeskundingen Jacob McHangama en Aaron Rhodes aan: 'Met vage wetten tegen de discussie over internationale misdaden, geven westerse democratieën legitimiteit aan de totalitaire praktijken van dictaturen.'
Bessems pleit dan ook voor afschaffing van opiniedelicten als haatzaaien, aanzetten tot discriminatie, groepsbelediging en godslastering, maar geeft daarbij - helaas terecht - aan dat dat wat betreft de eerste twee door verdragsverplichtingen wel eens een lastige zaak kan worden. Maar ook het schrappen van groepsbelediging en godslastering lijkt door nationale politieke verhoudingen (de SGP-houdgreep en moslim-houdgreep waarin respectievelijk de VVD en links verkeren) verre van nabij.
Naast deze de jure bedreiging van de vrijheid van meningsuiting heeft Bessems ook oog voor de de facto bedreiging van de vrijheid van meningsuiting: mensen die anderen vanwege hun uitlatingen met geweld bedreigen. Denk daarbij aan islamcritici als Ayaan Hirsi Ali, Afshin Ellian en Geert Wilders, maar ook aan critici van de PVV. '[N]et als iedereen kreeg ik mee hoe critici van de PVV overspoeld werden met haatmail en intimidatie', schrijft Bessems.
Enfin, zo kan ik nog wel even doorgaan. Zo passeren onder meer nog Piet Hein Donner, Ernst Hirsch Ballin, de zaak-Wilders en Shariah4Holland de reveu in Bessems stuk, maar het lijkt mij het best als u het zelf allemaal eens rustig naleest. Want, nogmaals, het stuk is de moeite van het lezen meer dan waard.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten