Geweld tegen politieagenten neemt al jaren toe. Daar moet wat aan gebeuren. Mishandeling van een Rotterdamse agent door een bruiloftgast laait de discussie over stroomstootwapens weer op. Gaat dat helpen? Heel simpel: ja. Met zinnen als dit:
"‘Nederlanders lijken een korter lontje te hebben gekregen’, constateert Ruud Verkuijlen, bij de politie verantwoordelijk voor het programma dat agressie tegen politieambtenaren tegen moet gaan."
dit;
"‘Het lastige’, zegt Van der Torre, ‘is dat de agressie een gevolg is van maatschappelijke ontwikkelingen. Daar heb je als politie niet veel invloed op. Het is iets waarop je moet reageren.’"
en een toename in het aantal vrij rondlopende 'verwarde personen' als vermeende oorzaken, ga je het probleem natuurlijk niet goed weten te duiden. We hebben in Nederland simpelweg te maken met een agressieve groep die actief de
politie uitdaagt en stoer wordt gevonden als men ermee op de vuist gaat. Dat heeft te maken met een subcultuur die geweld verheerlijkt. Daar zit een stuk gebrekkige opvoeding in, waardoor kinderen op straat worden opgevoed. En daar zit ook een stuk vermeend slachtofferschap in.
Wie de situaties uit het artikel leest en de CBS-cijfers bekijkt, ziet vrijwel direct dat die toegenomen agressie uit een vrij specifieke hoek komt. Die groep(en) ga je niet met een net gesprek de-escaleren. Die moet je zonder pardon keihard aanpakken, helemaal in de gevallen waar de situatie snel kan veranderen in een kwestie van leven of dood.
In eerdere artikelen vroeg ik het mij ook al af, maar volgens mij hebben landen als Portugal en Spanje niet eenzelfde soort probleem. Dat zijn namelijk landen waar de politie wél autoriteit uitstraalt en een reputatie heeft van 'eerst meppen, dan vragen'. Wat mij betreft is dat in Nederland (helaas) ook nodig.