Doet de PVV-leider zich in Amerika anders voor dan in Nederland? De rituele slacht waar Kortenoeven en Amerikaanse Joden zich boos over maken, is één voorbeeld.
Zoals eenieder inmiddels bekend is hadden Wim Kortenoeven en Geert Wilders nog een appeltje met elkaar te schillen. Geert Wilders wilde de man niet op een verkiesbare plek zetten, en Kortenoeven kaapte de persconferentie van het PVV-verkiezingsprogramma om zich luidkeels van de partij af te scheuren.
Deze Kortenoeven is dus onlangs naar Amerika gegaan en heeft aldaar geconstateerd dat de joodse lobby (waarvan het een publiek geheim is dat deze de PVV enkele miljoenen euro's toestopt) toch flink de pest heeft in het feit dat Geert Wilders zich zo tegen de rituele slacht heeft gekeerd. De subsidiëring van de PVV komt in gevaar,
zo wordt gesteld.
De vraag is allereerst uiteraard of Kortenoeven alleen geconstateerd heeft, of dat hij de geldschieters van Geert Wilders ook actief opgehitst heeft. Dat laatste valt zeker niet uit te sluiten, want toen er in de Tweede Kamer hoofdelijk werd gestemd over het verbod op de rituele slacht was Kortenoeven de enige die tegen was. We kunnen wel stellen dat Kortenoeven een fervent tegenstander van dit PVV-standpunt is.
Maar los van de hele rol van Wim Kortenoeven geeft dit tafereel een interessant inkijkje in de modus operandi van de PVV-fondsenwerving. In Nederland schermt Wilders te pas en te onpas met 'Henk en Ingrid', voor wie de PVV een soort tweede PvdA maar dan anti-EU en anti-islam probeert te zijn. Aangezien Henk en Ingrid net zo'n broertje dood hebben aan religie als de meeste Nederlanders moeten ook 'heilige' voorschriften op het gebied van de slacht er dan aan geloven.
In Amerika ligt dat uiteraard anders, en presenteert Wilders zich ook anders. Hij doet zich anders voor; conservatiever zo u wilt. De PVV heet in Amerika vooral een ideologische krijger te zijn; bestrijder van de islam. Een haast intellectuele en filosofische club die constateert, analyseert en zich beraad op tegenmaatregelen. De oer-conservatieven vinden dat prachtig: die zien een soort joods-christelijke heropleving in Nederland onder leiding van de heer Wilders. Niet voor niks werd de PVV-leider
zelfs aangeprezen door anti-homo-organisaties.
In dat opperchristelijke beeld van Geert zijn nu de eerste scheurtjes gekomen. Ik ben benieuwd wat de Amerikaanse oer-conservatieven verder vinden van Wilders' economische programma dat van progressivisme aan elkaar hangt. Welvaartsstaat in stand houden, uitkeringstrekkers belonen voor niks doen en vooral lekker blijven uitgeven.
Ik ben nu benieuwd hoeveel invloed de oer-conservatieven uit zullen oefenen op de PVV. Houden ze gewoon op met doneren of gooien ze het op een akkoordje met Geert?