De TU-Delft gaat naar de maan

Geen categorie05 jan 2012, 14:00
Net zoals de rest van de Nederlandse universiteiten.
Verrassend is het niet. Treurig is het wel. Twee weken terug was in het nieuws dat de VU haar tentamens versimpeld; nu maakt de Technische Universiteit Delft bekend dat ze de studielast van hun opleidingen naar beneden gooit. Met de kwantitatieve eisen aan universiteiten is hoge eisen stellen aan studenten onbehoorlijk geworden.
Goed, Delftse studenten mogen dan de langzaamste van het land zijn. Slechts een kwart haalt binnen vier jaar een bachelordiploma. Maar tegelijkertijd staan de opleidingen aan de TU ergens om bekend, genaamd kwaliteit. Opleidingen in Delft zijn moeilijk. Niet iedereen kan ze aan en wie het wel aan kan heeft er de tijd voor nodig. En daarom zijn de diploma's wél waardevol.
Helaas mag dit niet meer bestaan in dit kwantitatieve tijdperk. Het 'studiesucces' moet omhoog en dat betekent dat er gewoonweg niet te veel eisen aan de studenten gesteld mogen worden. De opleidingen moeten nominaal te doen zijn voor Jan en alleman en Fatima. Dus zit er niets anders op dan de eisen aan studenten te laten kelderen.
Zo zal bij de opleiding Lucht- en Ruimtevaarttechniek, die als eerst voor revisie aan de beurt is, de studielast met 15 procent krimpen. En dat is niet alles:

Een andere flinke verandering is dat studenten in de toekomst een onvoldoende mogen compenseren met een voldoende voor een ander vak. [Onderwijsdirecteur] Kamp: 'Het niveau gaat dan naar beneden. Maar de vraag is of je een slechte ingenieur bent als je voor één vak een 5 haalt.'

Tja, een vijf voor één vak klinkt nog niet zo dramatisch. Maar het is wel principieel fout. Een curriculum is opgebouwd uit een aantal basisvaardigheden die afgestudeerden moeten bezitten. Het voldoende afsluiten van alle vakken is een minimum eis, ook een waarmee de universiteit naar de studenten laat zien dat ze haar eigen curriculum serieus neemt. We willen dat afgestudeerden uit Delft goede ingenieurs zijn; niet mensen die wel ongeveer een idee hebben wat het is om ingenieur te zijn.
Helaas is dat laatste wel de richting waarin ons hele onderwijs zich begeeft.
 
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten