Ouders moeten kinderen niet uren en uren lang televisie laten kijken.
In veel huishoudens staat de ganse dag de tv aan, zo'n beetje vanaf de vroege ochtend als de kinderen wakker worden tot laat in de avond als de ouders nog niet naar bed gaan. En de tv staat aan tijdens het avondeten. Sterker nog, iedereen zit op de bank met een bord op schoot, te staren naar een programma zonder het als gezin met elkaar te hebben over wat ze hebben meegemaakt op hun werk, op school.
Kijk, een televisie kun je op een goede manier gebruiken, door bijvoorbeeld het nieuws te volgen via RTL Nieuws of zelfs het NOS Journaal. Maar de meeste programma's zijn ronduit slecht en zonde van de tijd.
En reken maar van yes dat er vooral wordt gekeken naar entertainment zoals puzzelspelletjes, animatiefilms en showbizznieuws.
Dag in, dag uit uren en uren televisiekijken is voor niemand goed, maar al helemaal niet voor kinderen. En als kinderen dan toch televisiekijken, dan kan dat beter onder begeleiding van de ouders. Dit en veel meer staat in een handig wetenschappelijk overzichtje dat stichting Family Facts heeft gepubliceerd.
Een paar wetenschappelijke feitjes uit het overzicht:
1. Televisie en concentratieproblemen bij kinderen. De hoeveelheid tijd die voorschoolse kinderen doorbrachten met televisie kijken, was gerelateerd aan de kans op het ontwikkelen van ernstige concentratieproblemen. Een toename van 2,91 uur per dag televisiekijken op eenjarige leeftijd, was gerelateerd met een toename van 28% van de kans dat een kind concentratieproblemen heeft op zevenjarige leeftijd.
2. Televisiekijken en zwaarlijvigheid. Meisjes die meer tijd doorbrengen met televisiekijken hebben een hoger risico op zwaarlijvigheid. Vergeleken met leeftijdgenoten die minder dan twee uur televisie keken per dag, hadden meisjes die twee of meer uur televisie kijken per dag een grotere kans op overgewicht, een hogere lichaamsgewicht index en een hoger percentage lichaamsvet.
3. Alcoholcommercials en drankmisbruik door tieners. Voor adolescenten is het zien van commercials voor alcohol op televisie gerelateerd aan een grotere kans op drankmisbruik. Bij leerlingen uit het zevende jaar bleek een toename van het zien van commercials voor alcohol op televisie gerelateerd aan een grotere kans dat zij in het achtste leerjaar bier, wijn en sterke drank drinken, en op het drinken van minimaal drie alcoholische dranken per gelegenheid.
Nog niet overtuigd? Hier het complete overzicht van wetenschappelijke feiten over kinderen en televisiekijken.
Dus ouders, neem je verantwoordelijkheid en doe de televisie de deur uit en geef je kinderen een stapel boeken. Of, als je zelf een tikkeltje verslingerd bent aan je televisie, stel een maximum aan het aantal uren dat een kind televisie mag kijken. Je krijgt er een gezonder kind voor terug!
Maar ik vertel niets nieuws, toch?