Vlak voor de verkiezingen heeft de SGP blijkbaar besloten om een beetje op te schuiven in de richting van de PVV. De partij zegt zich namelijk ernstig zorgen te maken over de invloed van "de islam" en wil daarnaast (en daarom) een strenger immigratiebeleid. SGP-leider
Kees van der Staaij zei dat vandaag zelf tijdens het congres van de partij in Hoevelaken (waar? Juist ja, in Hoevelaken).
Van der Staaij benadrukte dat het helpen van mensen in nood een christelijke opdracht is. Maar hij maakt zich ook zorgen over groeiende invloed van de islam. Deze zorgen zijn voor de SGP niet nieuw. De fractievoorzitter herinnerde eraan dat een voorganger van hem in de Tweede Kamer, Henk van Rossum, al in 1983, vér voor de PVV, zijn zorgen uitte dat de islam de vrijheid in de samenleving zou kunnen ondergraven.
Om die problemen beter te bestrijden wil de SGP dat vluchtelingen eerst en vooral in de eigen regio opgevangen worden (wat natuurlijk een buitengewoon goed idee is) en dat de termijn van het verkrijgen van een definitieve verblijfsvergunning verlengt wordt van vijf naar zeven jaar. Een voorstel daartoe diende de partij zelfs deze week al in met het CDA.
Goede ideeën natuurlijk, maar helaas is er verder weinig nieuws en onderscheidends aan. De PVV, VNL en ook Forum voor Democratie bepleiten dit soort zaken al lange tijd. Dat Van der Staaij kan zeggen dat Van Rossum zich decennia geleden al druk maakte om de invloed van 'de islam' en de massa-immigratie is leuke kennis voor een quiz, maar voor de gewone kiezer is dat volstrekt irrelevant. Het gaat erom welke partijen nú een geloofwaardig standpunt hebben.
Natuurlijk is het niet zo dat de SGP een linkse partij geweest is of is. Dat is nooit het geval geweest. Het is zelfs een buitengewoon sympathieke club. Maar ik betwijfel dat dit soort standpunten de partij echt een flinke duw in de rug zullen geven bij de verkiezingen. Er zijn al genoeg andere partijen die al jaren dezelfde dingen (maar wellicht nóg feller) roepen. Kiezers die zich druk maken over deze onderwerpen hebben dus al lang een 'thuis' gevonden in de
politiek.
Dat gezegd hebbende is het wél goed voor 'rechts' met betrekking tot de toekomst. Als er na de verkiezingen een rechts kabinet komt zal de SGP die regering moeten steunen (of er misschien zelfs deel van moeten uitmaken). Door zijn toespraak toont Van der Staaij eens te meer aan dat de SGP wat dat betreft een prima partner zal (blijken te) zijn.