De rek is er uit

Geen categorie16 jun 2013, 17:44
De rek is er uit bij de kiezer. Massaal worden de voorgenomen extra bezuinigingen weggestemd. Als je de peiling van De Hond tenminste mag geloven. Of het nu gaat om een (verdere) verhoging van de BTW of om een (verdere) verhoging van de eigen bijdrage bij medicijn gebruik, geen 'bezuiniging' kan op een meerderheid van de kiezer rekenen.
Verwonderlijk is dat natuurlijk niet.
Dit land is de voortdurende lastenverzwaring van dit rariteitenkabinet zat. Spuugzat. En al helemaal, omdat het gedirigeerd wordt vanuit Brussel. Dat wil de Nederlander niet. En die onwil gaat door alle partijen heen, zoals bleek uit een eerder onderzoek. Alleen de referendum-kampioenen van D'66 willen een verdere overdracht van bevoegdheden richting Brussel, maar de stem van de burger daarover wenst men niet te horen, dan zitten hun democraten vingers vuistdiep in hun oren.
Nog geen kwart van de kiezers zou nu nog op de huidige coalitie stemmen. In de negen maanden tijd dat het kabinet aan het roer is, is er geen prachtig kind gebaard, maar kan eerder worden gesproken van een misgeboorte. Dit kabinet moet weg, ze mist simpelweg draagvlak onder burgers en bedrijven. Dit kabinet is bezig om de motor van de economie, de middenklasse, de nek om te draaien.
Werkelijk op elk beleidsterrein schiet de kleiduivenclub van Rutte bokken: in de zorg, in het onderwijs, op infra-structuur, om over financiën en economie maar te zwijgen. Het is een regelrechte ramp: Nederland wordt kapotgemaakt, kapotbelast door deze purperrode coalitie.
Wel opvallend was het verschil met de Ipsos peiling, afgelopen donderdag ofwel slechts drie dagen geleden. De enige constante onder de grotere partijen vormde, je verwacht het niet,  D'66 met 17 zetels. Maar vooral bij VVD en PVV waren de verschillen groot. Peilde De Hond een schamele 21 zetels voor de liberalen, Ipsos kwam tot maar liefst 34 zetels, een verschil van maar liefst 13 zetels.  De Hond peilde 29 zetels voor de PVV, terwijl Ipsos niet verder kwam dan 22, een verschil van 7 zetels.
Hetzelfde fenomeen doet zich voor bij de PvdA en de SP: De Hond peilt er 16 voor de club van Samsom, Ipsos peilt er 50% méér en komt op 24. Significante verschillen! Hetzelfde beeld bij de SP, waar De Hond er 24 peilt, blijft Ipsos steken op 16, precies omgekeerd aan De Hond.
Nu kunnen beide peilingen natuurlijk niet allebei waar zijn. Maar ze kunnen er natuurlijk wel allebei naast zitten. Deze keer zijn de verschillen echt opvallend groot. Zeker is wel, dat uit beide peilingen naar voren komt, dat de bevolking het heeft gehad met dit kabinet Rutte-Samsom, want zelfs in de rooskleurige Ipsos peiling komt het kabinet niet verder dan slechts 58 zetels. Dat zijn er weliswaar significant meer dan de schamele 37 die De Hond telt voor dit kabinet, maar in beide gevallen kan dit kabinet bij lange na niet rekenen op een parlementaire meerderheid.
Belangrijkste reden hiervoor lijkt toch te zijn het voorgenomen 'bezuinigingsbeleid'. Met name de extra zes miljard is slecht gevallen. Zelfs bij de VVD is hiervoor geen meerderheid te vinden, slechts ruim één derde (37%) van de VVD kiezers wil nog extra zes miljard bezuinigen: de rek is er uit. De enige partij die de VVD enigszins volgt is D'66, maar ook dat verbaast niemand, aangezien dit kabinet eigenlijk een soort van democraten-zes-en-zestig beleid uitvoert, met haar nadruk op Europa en de afbraak van Nederland als zelfstandige natiestaat.
Toch zijn er ook verschillen tussen D'66 en de VVD. Als je het bezuinigingslijstje van De Hond analyseert, dan zie je, dat een meerderheid van de D'66 stemmers te vinden is voor alle posten, op een verdere verhoging van de BTW na. Maar de D'66 mens is in meerderheid vóór hogere benzineaccijnzen, vóór een spitsheffing of soortgelijke belasting, voor het afschaffen van het reiskostenforfait, vóór het verhogen van de pensioengerechtigde leeftijd naar 68/70 jaar en bijna de helft is vóór verhoging van het collegegeld met 1000 euro per jaar.  Bij de VVD is dat gelukkig niet zo.  Zo is een meerderheid tégen verhoging benzineaccijns, een kleine meerderheid tégen de pensioenleeftijd verhoging, tégen die spitsheffing en tégen verhoging van het hoogste belastingtarief met 3 procent.
Samengevat is de conclusie: dit land is het beleid van Rutte II méér dan zat. De rek is er uit.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten