Dat de politie niet alleen bekeurt blijkt uit gegevens die staatssecretaris Teeven heeft vrijgegeven. De politie heeft in de laatste zes maanden van vorig jaar 24.000 keer telecomgegevens opgevraagd. Privacy anyone? Teeven kon niet zeggen of er meer miisdaden waren opgelost door het opvragen van die gegevens.
“Dat is heel moeilijk, zo niet onmogelijk te achterhalenâ€, stelde hij. Teeven gaf wel een aantal voorbeelden van zaken die mogelijk hadden kunnen worden opgelost als telefoon- en internetgegevens langer bewaard zouden mogen worden. Hij noemde onder meer de verdwijning van een kind, dat een jaar later dood werd teruggevonden. “Later kwam een verdachte in beeld, maar van hem zijn geen gegevens meer beschikbaar.†Volgens Teeven worden voor het plaatsen van een telefoontap altijd gegevens over eerder telefoonverkeer opgevraagd. Zo kunnen politie en justitie beter inschatten of een telefoontap zin heeft. Dat betekent ook dat er soms wordt afgezien van een telefoontap, zei Teeven.
24.000 keer in 6 maanden en niet kunnen zeggen of er meer misdaden worden opgelost. Ik ben geen voorstander van spoeddebatten of onnodige Kamervragen, maar opvolging van deze aanvragen lijkt mij zeker op zijn plaats.