Het einde van een tijdperk.
Hoewel Nederland al jaren seculariseert was een groot deel van het Nederlandse volk nog altijd redelijk 'religieus' te noemen. Indien niet qua kerkgedrag, dan wel qua respect voor de protestantse en rooms-katholieke kerken, en voor religieuze leiders als de paus.
Die tijd lijkt nu achter ons te liggen. Tenminste,
dat gelooft de katholieke kerk zélf: Kardinaal Wim Eijk heeft een bezoek van paus Franciscus aan Nederland tegengehouden. Dat bevestigen bronnen rond de Nederlandse bisschoppenconferentie aan Trouw. De kardinaal zou bang zijn geweest voor een gebrek aan animo voor de paus bij het Nederlandse publiek, schrijft de krant.
Bisschop Punt presenteerde in het najaar van 2013 zijn collega-bisschoppen uitgewerkte plannen voor een eendaags pausbezoek aan Amsterdam. Er stond onder meer een gebedsviering in de Amsterdam Arena op het programma. In de bisschoppenvergadering van vorige maand liet kardinaal Eijk echter weten: "De Heilige Vader en ik hebben besloten dat het niet door kan gaan." De woordvoerster van de bisschoppenconferentie bevestigt deze gang van zaken.
Bisschop Punt en de zijnen zijn "verbaasd en teleurgesteld." "Uit de entourage van paus Franciscus kregen wij duidelijke signalen dat er mogelijkheden waren," zegt Punts algemeen secretaris. Na Eijks gesprek met de paus blijkt dat dus niet helemaal waar te zijn. Of misschien dat de paus zich na dat gesprek bedacht. Dat kan natuurlijk ook.
Hoe dan ook, het is duidelijk dat de kerk de strijd om Nederland heeft opgegeven. Ons land staat tegenwoordig dus als 'reddeloos' te boek.
Zelfs als niet-lid van de rooms-katholieke kerk vind ik dat buitengewoon jammer en zorgwekkend. De paus heeft eeuwenlang bij (in ieder geval een deel van) Nederland gehoord. Net als het protestantisme hoort hij bij onze geschiedenis, cultuur en tradities. Het is zonde en ergens ook wel zorgwekkend dat we als samenleving zo ver afstaan van ons verleden dat een bezoek van de paus niet doorgaat omdat men er niet in geïnteresseerd is.