Het voormalige PVV-Kamerlid Hero Brinkman doet mee met de verkiezingen. Kan hij concurreren met PVV en VVD?
Het besluit is genomen: voormalig politie-agent Brinkman gaat een eigen partij beginnen. Vanavond onthult hij de naam van zijn nieuwe partij bij Pauw & Witteman. Brinkman kan alle kanten op met zijn partij, maar stiekem hoop ik op een Nederlandse variant van het Britse UKIP. Ik hoor van steeds meer mensen om me heen dat ze op een Nederlandse variant van Nigel Farage willen stemmen.
De naam zou zomaar iets kunnen worden in de richting van NLO: Nederland Onafhankelijk. Het past precies in het verkiezingsthema dat Geert Wilders heeft geponeerd na de breuk met het kabinet. De verkiezingsstrijd draait om Europa en hoeveel Brussel zich met Nederland mag bemoeien.
Maar intussen heeft wel een kwart van de achterban van de PVV het vertrouwen verloren in Wilders, blijkt uit onderzoek van EenVandaag.
Brinkman kan dus het vertrouwen winnen van tienduizenden voormalige PVV-kiezers als hij een goed programma weet te lanceren met een goede kandidatenlijst. Of Brinkman er een echte Nederlandse UKIP van gaat maken, valt nu nog niet te zeggen. Wat hij wel voor ogen heeft - en die kans heeft hij goed gezien - is een realistische versie van de PVV te lanceren. Zijn partij wordt dus het redelijke alternatief voor het soms inhoudsloze geschreeuw en gejen van de PVV.
Brinkman zei dat zijn partij "compleet anders" zal zijn dan de PVV. De PVV van Geert Wilders heeft zijn kans in de regering gehad en die is nu verkeken, aldus Brinkman. Hij wil het stokje van de PVV gedeeltelijk overnemen, maar zal een andere toon aanslaan, "één die realistisch en haalbaar is''. Volgens hem heeft de aanhang van Wilders absoluut door dat de PVV de boel uit handen heeft laten vallen.
Deels gaat zijn partij lijken op de PVV. Hij wil af van de 'ongelooflijke bureaucratische en bestuurlijke kliek in Nederland' en hij wil in Brussel financiële afspraken heronderhandelen. "Wij staan voor de burger." Het is allemaal nog wat vaag; Brinkman heeft tijd nodig om zijn partij op orde te krijgen. Als zijn optreden in Pauw & Witteman vanavond goed verloopt - ik kijk ernaar uit - kan Brinkman zich geen betere start bedenken.
Naast het feit dat Brinkman kan concurreren met de PVV, kan hij evenveel zetels van de VVD afsnoepen. Dat moet niet al te moeilijk zijn, want het staat min of meer vast dat de VVD met de PvdA moet regeren na de aanstaande verkiezingen. Brinkmans partij wordt dan een soort VVD zonder de Paarse gevolgen. Dat is aantrekkelijk voor rechts-conservatieve kiezers.
Ik twijfel mogelijk tot na de zomer aan wie ik mijn stem moet geven. Mark Rutte is een goede premier, de VVD is een goede club, maar ik heb het ide dat de VVD met PvdA, D66 én GroenLinks gaat regeren. Dat trek ik niet. Op de PVV stemmen heeft geen enkele zin, want die club heeft zich voor de komende jaren buitenspel gezet. Een stem op de PVV is een stem op Diederik Samsom. Ook een stem op de SGP is in principe een weggegooide stem. Het CDA staat zó slecht in de peilingen (11 zetels) dat een stem op het CDA in feite niets uitmaakt. Ik kan me nog mijn stem op Balkenende herinneren: dezelfde dag nog is hij vertrokken. Ik voelde me bedrogen. Daarnaast weet ik niet of het CDA-partijbestuur de goede keuze maakt inzake het lijsttrekkerschap en leiderschap. Wie gaat het worden? Liesbeth Spies en Sybrand van Haersma Buma zijn geen stemmentrekkers, hoewel zij inhoudelijk sterk zijn. Camiel Eurlings is wél een stemmentrekker. Maar ja, die wil (nog) niet.
En zo blijft er niet veel over voor de conservatieve kiezer. Misschien dat Brinkman een mooi conservatief partijprogramma in elkaar weet te flansen. Wie weet. Voorlopig blijf ik een zwevende kiezer.