De Democraten '66 lijken op weg te zijn naar een grote verkiezingsoverwinning in mei.
Het is vreselijk jammer, maar het heeft er alle schijn van dat D66 zich alvast moet voorbereiden op een fantastisch verkiezingsresultaat. De 'democraten' zijn ook deze week namelijk weer gestegen in de peiling van Maurice de Hond.
Waar Pechtolds club vorige week nog uitkwam op 23 zetels - een heel aardige score - zou hij, als er vandaag verkiezingen waren, 25 zetels binnenslepen. Dit komt ongetwijfeld door het winnaar-effect: iedereen wil bij een winnaar horen. Mensen die in het verleden twijfelden worden dan ineens over de streep gehaald. Want winnen. Wie wil dat nou niet?
Fantastisch nieuws natuurlijk voor Pechtold en co., maar wel bij-zon-der vervelend voor iedere euroscepticus. Als D66 de grootste partij van het land wordt bij de op handen zijnde verkiezingen is het namelijk afgelopen met onze nationale soevereiniteit. Zowel de elite in Nederland als in de rest van Europa zullen dat spinnen als een 'overwinnnig voor een federale Unie.'
Zeg dan maar dag met je handje tegen onze soevereiniteit en welvaart.
Gelukkig wordt D66 op de hielen gezeten door een eurosceptische partij. De PVV herstelt zich deze week namelijk enigszins en komt uit op 23 zetels. Vorige week moesten Wilders en co. na 'Minder'-Gate nog genoegen nemen met 22 zetels, terwijl ze twee weken geleden nog op 27 stonden.
Het is even afwachten, maar je kan hieruit afleiden dat een aanzienlijk deel van de (potentiële) PVV-achterban achter Wilders' Marokkanen-uitspraken staat, of ze in ieder geval acceptabel vindt. Voor veel commentatoren - en politici - is dat ongetwijfeld schokkend, maar de reacties op het Internet én in het niet-virtuele leven van potentiële Wilders-stemmers wezen daar vanaf het begin af aan al op.
Er is een grote groep kiezers die het gevoel heeft dat ze alleen staan, dat niemand het voor ze opneemt, en dat alleen Wilders hen begrijpt. Hij vliegt, vinden zij, weliswaar af en toe uit de bocht (anderen vinden dat trouwens niet), maar nog steeds steekt hij met kop en schouders boven de rest uit. Als Wilders zou verdwijnen zouden ze werkelijk niemand hebben die hun denkbeelden vertegenwoordigd, vinden zij.
En dus herstelt de PVV enigszins, ook al omdat de rangen nu gesloten lijken te zijn.
Zo krijgen we te maken met de bizarre situatie dat de twee grootste (virtueel dan) partijen van het land elkaars complete tegenpolen zijn. D66 is politiekcorrect en eurofiel, de PVV is altijd uit op het schokeffect en juist eurosceptisch.
Vermakelijk, maar toch ook levensgevaarlijk. Deze clubs kunnen door hun denkbeelden namelijk nooit zaken met elkaar doen, waardoor één groep uiteindelijk zal krijgen wat het wil, en de andere met lege handen komt te staan. Dit terwijl de 'groepen' ongeveer even groot zijn.
Als dat geen recept voor maatschappelijke onrust is...