In Nederland staat er op dit moment (1ste kwartaal 2018) ongeveer een bedrag aan krediet uit van zo’n 25.5 miljard. Sinds 2012 (28,9 miljard euro) daalt dit bedrag gestaag, een ontwikkeling die wordt toegejuicht. Alleen in 2014 was er een eenmalige lichte stijging zichtbaar in het uitstaande bedrag aan leningen.
Roodstanden
Van de 25,5 miljard uitstaand saldo is maar liefst een goede 9,0 miljard euro een roodstand bij een van de grootbanken. Ook dit bedrag neemt verhoudingsgewijs wel af – in 2012 was dit bedrag nog ruim 13 miljard euro – al is het nog steeds een van de duurste vormen van lenen van geld.
Probleem is dat het roodstaan bij de eigen bank, veelal binnen een kredietfaciliteit, niet gezien wordt als het lenen van geld door de consument. Roodstand kan er simpel weg gewoon insluipen, het begint vaak met een klein tekort van 1 of 2 duizend euro en kan daarna gemakkelijk oplopen als er besloten wordt de ruimte die wordt geboden te benutten voor het aankopen van een product.
Rente op roodstanden tussen de 9 en 14%
Voor mensen die een langere tijd gebruik maken van het roodstaan bij een bank is het een dure leenvorm. Deze vorm van lenen is een duurdere leenvorm als gevolg van de hogere rente die banken hiervoor in rekening brengen. Als consument zou je hier altijd het gebruikersgemak, de duur dat je het geld nodig hebt en de hogere rente moeten afwegen. Past dit product voldoende bij je?
Lenen en de actuele rentes
Net als de rentetarieven op hypotheken is de rente op het lenen van geld historisch laag. Het grote verschil met de rente op hypotheken is dat er bij consumptief krediet geen sprake is van een onderpand. (m.u.v. auto lease). Daarnaast kun je bij een consumptieve lening, bijvoorbeeld een persoonlijke lening, een maximale looptijd krijgen van 10 jaar. Bij een hypotheek is dit veelal 30 jaar. De rente voor een persoonlijke lening van 10 jaar en een bedrag van 25.000 euro kent al een tarief vanaf 4,1%.
Lenen versus roodstaan?
Wat beter voor je is hangt af van een aantal factoren. Ga je voor gebruiksgemak, gaat het om een relatief klein bedrag (tot b.v. 2.500 euro) en heb je het niet al te lang nodig? Dan is roodstaan een prima optie. Maar heb je een groter bedrag voor langere tijd nodig, bijvoorbeeld voor de aankoop van een keuken of auto? Dan is een lening met een vaste lage rente veel voordeliger.