De helft van de bestuurders laat zich afleiden door de smartphone

Geen categorie19 okt 2017, 10:30
Steeds meer partijen maken zich zorgen over het veelvuldige telefoongebruik achter het stuur.
Dit is al sinds 2002 verboden, maar het aantal ongelukken veroorzaakt door de smartphone lijkt de afgelopen jaren te zijn gestegen. Vergelijkingssite Autoverzekering.nl zocht uit dat 47 procent van de bestuurders de telefoon gebruikt tijdens het rijden, terwijl maar 40 procent beseft dat zij op dit moment niet verzekerd zijn.
Wettelijk verbod en boete hebben niet het gewenste effect
Om een einde te maken aan het handheld gebruik van de telefoon is dit wettelijk verboden. Het overtreden van deze wet kost €239. Een bijkomend en veel ingrijpender effect van deze wet is het feit dat je onverzekerd bent zodra je je telefoon handheld gebruikt. Dit is immers verboden gedrag. Autoverzekering.nl meldt echter dat een schokkend hoog percentage van de ondervraagden hier niet van op de hoogte is. 29 procent denkt dat zij gewoon verzekerd zijn en 31 procent denkt dat dit verschilt per verzekeraar. Slechts 40 procent is maar op de hoogte van het wegvallen van de autoverzekering zodra de telefoon handheld wordt gebruikt. Dit gebrek aan kennis kan een reden zijn voor het aanhoudende gebruik.
De intentie strookt niet met het gedrag
Het onderzoek wijst daarnaast op de innerlijke strijd tussen de intentie van bestuurders en het daadwerkelijke gedrag dat zij vertonen. Vrijwel iedereen (96 procent) vindt dat smartphonegebruik verboden moet zijn, waarbij 60 procent vindt dat dit alleen moet gelden voor handheld gebruik en 36 procent vindt dat dit moet gelden voor zowel handheld als handsfree telefoongebruik. Tegelijkertijd geeft ook 47 procent aan de telefoon er wel eens bij te pakken tijdens het rijden. Ondanks de behoefte aan het verbod, lukt het hen niet om de telefoon weg te leggen.
[caption id="attachment_175808" align="aligncenter" width="1024"]David Howard (bron: Flickr) David Howard (bron: Flickr)[/caption]
Gevolg van smartphonegebruik in de auto
Het directe gevolg van smartphonegebruik in de auto is het toenemend aantal verkeersongelukken. Dit brengt oplopende kosten voor verzekeraars met zich mee. Verzekeraars Achmea en Nationale Nederlanden gaven al aan dat zij op een gegeven moment genoodzaakt zijn om deze kosten door te berekenen aan de klanten, met als gevolg een stijgende premie voor de autoverzekering. Het smartphonegebruik is zo niet alleen direct merkbaar op de weg, maar ook indirect voelbaar in de portemonnee.
Zoeken naar een oplossing
Als we willen zorgen dat de telefoon definitief uit het verkeersbeeld verdwijnt moeten we overwegen of verdergaande stappen nodig zijn. Op dit moment zijn er al meerdere apps beschikbaar die opmerken wanneer de gebruiker in de auto zit en automatisch bepaalde functies van de smartphone blokkeert. Deze apps moeten nu nog actief door autobezitters gedownload worden. Veilig Verkeer Nederland gaat nog een stap verder en heeft geopperd dat fabrikanten standaard een soortgelijke app moeten gaan installeren op Nederlandse smartphones. We moeten onszelf afvragen wat er nodig is om de smartphone uit het verkeersbeeld te krijgen als wij er zelf niet toe in staat zijn om hem weg te leggen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten