De Volkskrant heeft bre-kend nieuws: er werd tot 2008 regelmatig doping gebruikt door Rabobank-renners. Ja, echt waar.
Ik weet wat u denkt: 'Doping? In de wielrennerij? Het zal toch niet?!'
Nou, helaas, volgens de Volkskrant is dat wel degelijk het geval:
Sinds de oprichting in 1996 werd het gebruik van doping tot in ieder geval 2007 getolereerd binnen de Rabobankploeg. De keuze voor stimulerende middelen was vooral de eigen verantwoordelijkheid van de renners. De ploegarts zorgde ervoor dat hun gezondheid niet in gevaar kwam. Dit blijkt uit onderzoek van de Volkskrant, waarbij met tal van hoofdrolspelers van toen werd gesproken.
De bank heeft zich altijd laten voorstaan op het onkreukbare imago van de wielerploeg. Maar drie (voormalige) renners, onder wie Michael Boogerd, zijn klant geweest bij de dopingbloedbank Humanplasma, zegt Stefan Matschiner. Matschiner was de spil in de geruchtmakende Oostenrijkse dopingaffaire.
Schokkend, toch? Wie had dit nu durven denken: wielrenners gebruiken soms pepmiddelen om beter te presteren. Ongelooflijk dat het kan. En dat terwijl ze alleen maar duizenden kilometers hoeven af te leggen in drie weken tijd tijdens de één van de grote rondes, en wee hun gebeente als ze er niet een spektakelstuk van maken in de bergen!
Hoe dan ook, volgens de Volkskrant wist de leiding van de Rabobank er vanaf. Men stond het toe - of moedigde het zelfs aan. Zie ook Theo de Rooy, oud ploegleider van de Rabobank:
Dopinggebruik werd in de ploeg getolereerd en in goede banen geleid door de medische staf, vertelden betrokkenen aan de Volkskrant. Theo de Rooij, directeur van de Raboploeg van 2003 tot 2007: 'Als je om je heen een aantal kundige mensen hebt die de signalen van die renners goed oppakken, dan kun je afremmen en bijsturen.'
"Maar ook als het gaat om medische begeleiding, zal je de randjes moeten opzoeken. Je kunt toch niet zeggen: je waagt je leven (bijvoorbeeld tijdens een lange afdaling, red.), maar als het om de medische begeleiding gaat, maakt het allemaal niet uit. Dan ben je toch geen topsporter? Voor mij heeft altijd vooropgestaan: de gezondheid en het welbevinden van de renner op korte en lange termijn".
Wat mij betreft mag men hier een groot schandaal van maken, maar:
a) Je moet wel ontzettend naïef zijn om te geloven dat de meeste wielrenners - met name de toppers - niet gebruiken
b) Als men dan gebruikt (en dat is zo) dan is het van levensbelang (letterlijk) dat het op veilige wijze gebeurt. Ploegen moeten topmedici in huis hebben, die weten hoe ver ze kunnen gaan. In het geval van de Rabobank kun je duidelijk stellen dat er toppers rondlopen, die de renners niet in gevaar hebben gebracht
De heksenjacht op dopinggebruikers moet maar eens ten einde komen. De wielrennerij is niet een sportieve maffia. Wielrenners kunnen feitelijk niet anders: de rondes van tegenwoordig zijn zo zwaar dat je er niet een spektakel van kunt maken zonder drugs. Sterker nog, volgens mij is het al moeilijk om ze dan uit te rijden.
Laat de media zich dus alsjeblieft bezighouden met andere zaken, en laat de UCI met een plan op de proppen komen om dopinggebruik te reguleren, in plaats van wielrenners die worden gepakt kapot te maken.
Foto: Wikimedia Commons.