Tijd voor een feestje.
Nu de gemeenteraadsverkiezingen erop zitten kunnen we ons voorbereiden op een mooi feest. Volgend weekend bestaat de Nederlandse Grondwet
namelijk precies 200 jaar. Moet je begin volgende week heel Den Haag mijden in verband met de internationale conferentie de Nuclear Security Summit, vrijdag 28 en zaterdag 29 maart is de Hofstad juist 'the place to be'. Volgend weekend bestaat onze Grondwet namelijk precies 200 jaar en dat wordt in Den Haag uitgebreid gevierd met een dag vol leuke activiteiten.
De oude versie (van 1814 dus) kunt u
hier vinden. De nieuwste versie staat
hier online. Klik op die links: mensen die niet weten wat er in de Grondwet staat, en wat het oorspronkelijke idee was, beginnen ieder politiek debat met een behoorlijke achterstand.
Toen ik de verschillende versies maar weer eens doornam bedacht ik me opeens hoe geweldig het is dat de Grondwet al 200 jaar oud is. Toch is er een 'maar': feitelijk hebben we al 216 jaar een grondwet met grondrechten. De eerste constitutie voor Nederland was namelijk de "
Staatsregeling voor het Bataafsche Volk." Die werd in 1798 ingevoerd door de Nationale Vergadering van de Bataafse Republiek en was op Franse leest geschoeid. Als republikein zijnde vind ik dat ook een zeer belangrijk document, ook al omdat het vervolgens als basis diende voor de huidige grondwet / die van de monarchie.
Maar goed, officieel is de Grondwet eind deze maand dus 200 jaar oud. Dat lijkt me inderdaad reden voor een feestje. Niet alleen in Den Haag, maar ook in de rest van het land.
En dat brengt me bij het volgende punt: waarom wordt dit niet wat grootser aangepakt? Natuurlijk is het mooi dat ze er aandacht aan spenderen in Den Haag, nou ja, er zelfs een feestdag van maken, maar waarom is dat niet ook zo in de rest van het land... en waarom wordt er niet veel aandacht aan besteed door de politiek?
Als Nederlanders hebben we een behoorlijk patriottisch tekort. Daar kan alleen iets aan worden gedaan als de politiek trots durft te zijn op onze erfenis. We hebben een tweehonderd jaar oude grondwet! Weliswaar valt er het één en ander op aan te merken (er is een monarch, het Hooggerechtshof mag gewone wetten niet toetsen aan de Grondwet, en ga maar door), maar in beginsel is dit document er toch op gericht om onze vrijheden te garanderen en de macht van de regering enigszins te beperken. Daar mogen we best trots op zijn.