Momenteel woedt er in
Frankrijk een verhit debat over de verhouding tussen
islam en staat, aangewakkerd door een voorstel van de socialistische premier Manuel Valls,
schrijft Jenne Jan Holtland in De Volkskrant.
De premier kwam met een plan om de islam te 'verfransen' door imams in Frankrijk op te leiden, de buitenlandse financiering van moskeeën te verbieden en een pact te sluiten met de islam in Frankrijk. 'Ons land moet een voorbeeld zijn voor de hele wereld dat de islam samengaat met democratie', schreef Valls in een opiniestuk.
Dit soort plannen is natuurlijk een tamelijk doorzichtige poging om de onrust in het land, die is ontstaan na de serie islamitische aanslagen, te verminderen. Valls ziet een rol weggelegd voor de 'Stichting van werken van de islam' (FOIF), een organisatie uit de Sarkozy-jaren die opgericht werd om geld in te zamelen voor moskeeën, aldus Holtland. De FOIF leidt door interne verdeeldheid een zieltogend bestaan en werd door Valls zelf al eens als een 'volstrekte mislukking' betiteld, maar moet nu met overheidsgeld worden opgelapt.
De idee is dat buitenlandse financiering uit rijke Golfstaten hoe dan ook verboden moet worden, zodat het door hen geëxporteerde salafisme en wahabbisme niet langer voet aan de grond krijgt. Het geld voor moskeeën moet voortaan in volledige transparantie in Frankrijk worden opgehaald. Maar weinigen geloven ook echt dat de FOIF erin zal slagen de dreiging van islamitisch terrorisme in Frankrijk te laten verdwijnen. Bovendien geldt in Frankrijk een strikte scheiding van kerk en staat, de laïcité. Het wordt beschouwd als de hoeksteen van de republiek. Kortom, veel woorden maar weinig wol.
Wel heeft de regering-Hollande recent een hele reeks maatregelen genomen zoals het sluiten van twintig als radicaal bekend staande moskeeën.