De F-35: Over veiligheid, welvaart en verantwoord staatsmanschap

Geen categorie19 jul 2012, 15:14

“Marcial, in geen 300 jaar die JSF. Weg ermee! En als dat ding werkelijk zo goed is, dan kunnen we altijd nog 100 keer draaien op dit dossier!” aldus Geert Wilders tijdens een fractievergadering.

Na 33 jaar trouwe dienst is de F-16 aan vervanging toe. Niet meteen morgen, maar dat kan ook niet. Indien de volgende regering besluit tot vervanging, dan zal de invoering pas geschieden tussen 2019 en 2025.  Uitgaande van de resterende levensduur  kan de Nederlandse F-16 vloot nog ongeveer 6,5 jaar vliegen. Het is evident dat de F-16 zowel technisch als operationeel verouderd raakt.

Na twee kandidatenvergelijkingen in 2001 en 2008 is gebleken dat de F-35 de geschiktste opvolger is voor de F-16. Door de besluiteloosheid van de Nederlandse politiek kost het op dit moment 300 miljoen euro extra om tot 2019 door te blijven vliegen met de F-16. De algemene rekenkamer (AR) heeft tijdens haar controle aangetoond dat dit een te lage inschatting van deze extra kosten is. Dat komt ten eerste omdat pas in 2026 de laatste F-16 buiten dienst wordt gesteld.  De periode 2019 - 2026 is niet gedekt. Ten tweede zijn volgens de AR niet alle kostenposten meegenomen in deze extra kosten. Langer doorvliegen kost de Nederlandse belastingbetaler dus veel geld. Geld waarvoor op dit moment al nieuwe toestellen gekocht hadden kunnen worden.

Werkgelegenheid

Nederland heeft bijna 1,2 miljard euro geïnvesteerd in de ontwikkel- en testfase van de F-35 en in de aanschaf van twee testtoestellen. De PVV hielp de linkse partijen op de laatste vergaderdag van de Tweede Kamer aan een nipte meerderheid om te stoppen met het F-35 programma. Deze partijen zijn verantwoordelijk voor het door het toilet spoelen van veel belastinggeld. Het vereist moed om in verkiezingstijd aan de kiezer uit te leggen dat bezuinigingen op Defensie contraproductief zijn. Stoppen met de JSF kost meer dan het oplevert. Defensie heeft een bedrag uitgetrokken van 4,5 miljard in de periode 2017-2026, inclusief 900 miljoen BTW die rechtstreeks in de schatkist verdwijnt. Netto dus 3,6 miljard. Daar staat tegenover een verwachte omzet van 9 miljard aan productie-orders en minstens 10 miljard aan onderhoudswerk.  Ook dit levert natuurlijk btw, loonbelasting, enz. op. Het gaat niet alleen om de 6000 extra banen die de JSF oplevert, of om de 50.000 manjarenwerk die Price Waterhouse Coopers becijferde. Het voortbestaan van de high tech luchtvaartsector, waarin 15.000 mensen werken, wordt door de JSF zeker gesteld tot 2050. Zonder militaire orders loopt deze sector het gevaar naar het buitenland te verdwijnen, zoals eerder met de farmaceutische industrie gebeurde. Een drama, ook voor onze kennisinstituten.

Partijen als de PVV en de SP maakten veel misbaar toen Organon uit Oss verdween, of sluiting van Nedcar dreigde. Die opstelling is hypocriet te noemen, nu men zelf verantwoordelijk is voor de mogelijke opheffing van de luchtvaartsector.  Fokker zal immers worden gedwongen de opdrachten over te brengen naar fabrieken in landen, die wel de JSF aanschaffen. Het bedrijf heeft al vestigingen in Turkije en de VS geopend.

De PvdA sluit niet uit dat de JSF op een later tijdstip van de plank wordt gekocht. Maar dan hebben we echt geld weggesmeten en onze voorsprong verspeeld. Het opnieuw uitstellen van een besluit tot aanschaf betekent dat grote onderhoudscontracten, de zogenaamde ‘sustainment activities’ zullen worden gegund aan landen die wel besluiten tot aanschaf van de F-35.  De Noren hebben op 15 juni 52 toestellen besteld en hopen daarmee kostbare onderhoudscontracten van Lockheed Martin binnen te slepen. Indien dat laatste gebeurt, dan ziet Nederland een heleboel geld naar het buitenland verdwijnen. De Noren hebben al toezeggingen voor 4 miljard aan opdrachten.

Zorgkosten

Uit reacties over de F-35 krijg ik de indruk dat mensen denken dat de defensiebegroting moet worden verhoogd voor de aanschaf van nieuwe jachtvliegtuigen. Dat is onjuist. Binnen de begroting zijn de normale investeringen en afschrijvingen gepland, of het nu gaat om voertuigen, schepen of vliegtuigen. Of computers, want die vormen met 10% de grootste kostenpost bij de rijksoverheid.  De defensie-uitgaven leiden niet tot stijging van zorgpremie of belastingverhoging. Het afschaffen van de gehele krijgsmacht lost de tekorten bij zorg en onderwijs ook niet op, de opbrengst zou net voldoende zijn om de kerstvakantie door te komen.

Als je het geld dat de Nederlandse Staat uitgeeft aan Defensie omrekent per hoofd van de bevolking, en dat zou beschouwen als een veiligheids- of verzekeringspremie, dan betaalt iedere Nederlander slechts 37 euro per maand voor de bescherming van zijn welvaart en de veiligheid van ons land. Een schijntje als je beseft dat de gemiddelde telefoonrekening hoger is. Voor dat bedrag waken dagelijks meer dan 50.000 militairen en burgers in binnen- en buitenland over de veiligheid van ons goede land. Ook zij dragen hun belastingen af.

De belangrijke Westerse technologische voorsprong op militair gebied, die op zichzelf al een afschrikkende werking heeft, neemt af. Opkomende militaire machten kunnen dit in de nabije toekomst als een kans zien om hun militaire vermogen in de praktijk uit te testen tegen het Westen. Instabiele gebieden grenzen aan Europa waar elk moment de vlam in de pan kan slaan. Het is een illusie om te denken dat de wereld veiliger is geworden, omdat we het hier goed hebben. De F-35 is een gevechtsvliegtuig waarmee het vrije Westen zeker tot halverwege deze eeuw een antwoord kan geven op de toenemende proliferatie van moderne wapensystemen, de toenemende instabiliteit en de daarmee samenhangende bedreiging van de wereldvrede en onze welvaart. Zonder luchtoverwicht kunnen we geen schepen laten varen, troepen verplaatsen of onbemande vliegtuigen laten vliegen.

Er wordt op dit moment een gevaarlijk spel gespeeld aangaande de staatsveiligheid door populistische partijen zoals de PVV en de SP en een regentenpartij als de PvdA. Deze partijen misleiden de burgers met de vraag: Waar hecht u meer waarde aan: zorg of defensie? Niet alleen een kwestie van appels en peren, maar ook onvergelijkbare grootheden. We geven nu al tien keer zoveel uit aan zorg als aan Defensie en dat verschil zal bij ongewijzigd beleid zelfs verdubbelen. Bezuinigingen op Defensie lossen niets op, maar vergroten wel de werkloosheid.

Het zou daarom een dure plicht voor politici moeten zijn om aan diezelfde burgers te vertellen dat de veiligheid en welvaart die we vandaag de dag hebben, in het verleden zwaarbevochten zijn. De veiligheid van de Staat en de veiligheid op straat zijn niet gratis en zouden niet verkwanseld mogen worden uit electoraal gewin.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten