De Europese Unie is intern verdeeld over haar eigen nut en noodzaak

Geen categorie31 dec 2018, 11:00

De 'Gele hesjes' protesten blijven aanhouden. De omvang is afgenomen maar is het gewoon wachten tot de vlam weer in de pan slaat. In veel gevallen is het onduidelijk wat de precieze klacht is, maar hoe divers de meningen van de 'Gele hesjes' ook zijn ze laten in ieder geval zien dat ze ontevreden zijn over de huidige koers van Europa. In Frankrijk haalden demonstranten uit protest de vlag van de Europese Unie neer om hun ongenoegen te laten zien. De EU gedraagt zich de laatste tijd steeds meer als soevereine staat en er is zelfs kans dat de EU als 'state actor' een plekje weet te bemachtigen in de VN-veiligheidsraad. Maar ondanks deze stappen lijkt Europa verdeeld over het nut en de noodzaak van de unie.

Onderzoek van Kantar Public suggereert namelijk dat voor het eerst sinds 2007 het aantal pro-EU attitudes is toegenomen. Belangrijkste vraag uit het onderzoek was natuurlijk of EU-burgers zich ook gehoord voelen door de Europese Unie en of er sprake is van een gevoel van democratische representatie. Een meerderheid ziet dit zo, maar nog steeds zijn de cijfers zwak. Want 46% van de de EU-burgers is nog steeds van mening dat zijn/haar stem er niet toe doet en dat is jammerlijk. De helft van de bevolking voelt zich dus niet gehoord en toch wil Brussel belastingen invoeren en meer soevereiniteit. Dat gaat natuurlijk niet. Vooral inwoners van Italië, Verenigd Koninkrijk en Oostenrijk zijn relatief minder positief over de unie.

Interessant is dat de attitudes van mensen uit landen als Hongarije, Letland e.a. 'ontvangende landen' de EU meer waarderen dan bijvoorbeeld Nederlanders. Die zien natuurlijk veelvuldig EU-vlaggen bij projecten en programma's gefinancierd vanuit Brussel. Als je geld vangt is het natuurlijk altijd leuk. Nederlandse inwoners zijn gemiddeld het mist tevreden over de impact van de EU en denken niet dat 'de EU veranderingen kan bewerkstelligen' in hun belang.

In maart 2019 zijn de Europese verkiezingen en de opkomst was in de afgelopen jaren dramatisch. Er stemmen méér mensen niet voor het parlement dan wel. In 2014 was de opkomst slechts 42,6%. En dus loopt ondertussen een marketingcampagne om mensen toch vooral te overtuigen om te gaan stemmen, want geen enkele bestuurslaag is natuurlijk gebaat bij een lage opkomst. Dat is koren op de molen van populisten die stellen dat de kloof tussen burger en bestuur steeds groter wordt. En gezien het onderzoek van Kantar hebben ze zeker een punt.

'Gele hesjes' in Frankrijk halen de Europese vlag neer

https://twitter.com/V_of_Europe/status/1079403483521040386

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten