De euro bedreigt ons allemaal

Geen categorie21 mei 2014, 12:44

Vijftien jaar geleden begon voor ons de euro. Vanaf januari 1999 is de eenheidsmunt eerst giraal ingevoerd en vanaf 1 januari 2002 kwam de munt daadwerkelijk in omloop in twaalf landen van de EU. Op zijn best zou je kunnen zeggen dat we daarmee een ongewis economisch avontuur aangingen. En op zijn slechtst was de hele operatie een vooropgezet plan om via de onvermijdelijke crises, waar dit op moest uitlopen, tot een federaal Europa te komen.

Hoe dan ook, we zitten nu midden in de crisis en hoewel velen ons anders willen doen geloven, gloort er nog geen licht aan het eind van de tunnel. We beleven een ongekende nationale verarming met alle gevolgen van dien op sociaal, financieel en economisch terrein. De PVV is als enige partij voor het direct stopzetten van dit extreem schadelijke experiment, gesteund door de uitkomsten van onderzoek door het gerenommeerde, onafhankelijke onderzoeksbureau Capital Economics. Elk Nederlands huishouden zou er de komende twee decennia jaarlijks zo'n 20.000 gulden (bijna 10.000 euro) op vooruit gaan als Nederland uit de euro zou stappen.

Omdat de PVV opdracht heeft gegeven voor het onderzoek zijn de uitkomsten voor (de dienaren van) het establishment verdacht en wordt er gesproken over een 'gevaarlijk experiment' en gedreigd met gras op de kades van Rotterdam omdat de Nederlandse economie tot stilstand zou komen. Minister Timmermans (PvdA) schreef afgelopen zaterdag in de Volkskrant dat 'op degenen die weg willen uit de eurozone’, de plicht rust om uit te leggen hoe het alternatief er uitziet.' 

Hier is, zoals wel vaker, sprake van de omgekeerde wereld. Vijftien jaar geleden werd met de invoering van de euro besloten tot een ongewis experiment. Iedereen die nuchter kan kijken, ziet dat dat experiment uit de hand loopt, en dat we langs het ravijn scheren. En dan wordt van degene die met het experiment wil stoppen geëist dat hij laat zien hoe het alternatief er uitziet, kennelijk in meer detail dan in het NExit-onderzoek van Capital Economics.

Wat je bij de introductie van de euro, een majeure structurele ingreep in onze economie, had mogen verwachten is dat er modellen zouden zijn gemaakt om een en ander te monitoren. We monitoren ons suf in dit land, maar het monitoren van de effecten van de introductie van de euro werd niet nodig gevonden. Bij gebrek aan een dergelijk model is het goed om de volgende feiten in ogenschouw te nemen: in de vijftien jaar sinds de introductie van de euro is de Nederlandse economie met minder 1,5% per jaar gegroeid; in de vijftien jaar vóór de introductie van de euro was de groei van de Nederlandse economie ruim 3% per jaar. Voor hoeveel extra groei zou de euro ook al weer zorgen? 

Inmiddels is de eurozone een blok aan het been van de wereldeconomie. De spanningen als gevolg van de voortdurende economische crisis lopen overal in de wereld op. Als de EU werkelijk de economie en de vrede wil dienen dan moet zo spoedig mogelijk met dit onzalige studeerkamerexperiment worden gestopt. 

Zonder euro is er namelijk meer welvaart en meer vrede!

Ton van Kesteren, nummer 8 op de kandidatenlijst van de PVV voor de verkiezingen voor het Europees Parlement.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten