Dat wordt betoogd op de website van The Financial Times. Een aanrader.
De Argentijnse econoom Mario Blejer bestrijdt in
het artikel (even gratis registreren voor toegang) de gedachte dat landen als Griekenland, Ierland of Portugal lijden aan een tijdelijk liquiditeitsprobleem en dat ze dankzij de bailouts - die de nationale schuld van de landen als percentage van het BBP alleen maar nog meer hebben laten groeien - op termijn weer tegen normale condities kunnen lenen op de markt.
Het zal blijken dat de geredde landen niet aan de bezuinigingen en hervormingen voldoen, waardoor hun obligaties niet minder risicovol worden. Gevolg zal zijn, zo betoogt Blejer, dat ze niet tegen normale condities op de markt terecht kunnen en zij de leningen zullen moeten herfinancieren met geld van andere eurolanden.
Blejer vergelijkt dit
met een Ponzi scheme: uiteindelijk zal de boel in elkaar storten als er geen nieuwe deelnemers meer zijn; als geen euroland meer bereid is de schulden van de bailout-ontvangers te herfinancieren.
Als dat gebeurt dan zal de prijs niet betaald worden door de banken die als eerste investeerden in slechte leningen, maar door de belastingbetaler - de uiteindelijke, onvrijwillige ontvanger van de slechte leningen.
"[I]t would be refreshing if things are called by their name. Euphemisms may be useful in the short run, but one finally recognises a Ponzi scheme when it persists", zo sluit Blejer af.