Een gastbijdrage van Jeroen Hetzler.
Al veel langer in het kader van het Nationale Energieakkoord stelde de minister een taakstellende 40% kostenreductie voor van wind op zee. Zie hier.
Hierin staat te lezen:
'Bij wind op zee gaan het SER-energieakkoord en de minister uit van een kostendaling van 40% in 2023.'
Voorts lezen we:
'In het Energieakkoord is afgesproken dat de kosten van windenergie op zee met 40% dalen in 10 jaar tijd. Eind 2023 moet de prijs dus 9 cent per kWh zijn. Als dan in 2023 3500 MW windenergie op zee zou worden gerealiseerd, dan zijn de totale kosten 18 miljard over de periode van 15 jaar.'
Fantastisch!! Het valt allemaal reuze mee met die kosten van het Nationale Energieakkoord. Toch? Of zie ik iets over het hoofd? Waar zouden politici van dit Kabinet echter zijn zonder de schier eindeloze voorraad dode mussen die in de vrieskast klaar voor gebruik liggen?! Ik zou het haast denken. Want zie inderdaad zag ik iets over het hoofd. Daar is het onvermoeibare en scherpzinnige Tweede Kamerlid mevrouw Reinette Klever die heeft geconstateerd dat alle windparken op zee van het Energieakkoord tegen 2019 zijn aanbesteed tegen € 0,125/kWh waar deze kosten nu € 0,15/ kWh zijn. Dit betekent dat de prijs in 2023 bij voltooiing van die windparken niet 9 cent per kWh, maar 12,5 cent bedraagt. De werkelijkheid is dus 17% kostenreductie en geen 40% in 2023.
Zie voor de details hier.
Dit is een wel erg prijzige dode mus. Een bordje kwartels is een stuk goedkoper. Maar och, het verspillen van geld van een ander zit bij de klimaatredders ingebakken. Bovendien zet je toch gewoon een paar democratisch spelregels buiten spel, nietwaar? Over één of twee decennia mag de volgende generatie de rotzooi opruimen van het ‘eclatante’ succes van het Nationale Energieakkoord. Kunnen we van onze Oosterburen leren hoe dat moet.
Overigens, de dode mus blijkt nog groter, want deze kostenreductie omvat een overheveling van een deel ervan naar Tennet die deze kosten zeker op u energierekening zal doorberekenen in de post Transport. De rest is gebaseerd op wensdenken, namelijk dat de energieprijzen zullen stijgen. Hier is geen sprake van gegeven de enorme olie- en gasreserves die zijn gevonden en de hoge vlucht die schaliegas en –olie nemen.
Wat fijn zou het toch zijn als de beleidsmakers nu eens echt hun werk deden en hun verantwoordelijkheid namen in plaats van dit gedoe dat elk weldenkend mens de wenkbrauwen doet fronsen.
Aldus Jeroen Hetzler.
Voor mijn eerdere DDS-bijdragen zie hier.