Ze grijpen de kabinetsval met beide handen aan om hun eigen partij de grond in te boren.
De val van het kabinet-Rutte heeft een hoop emoties los gemaakt, bij een hoop mensen. Op rechts teleurstelling, bij de PVV en op links eensgezind triomf (wat zegt dat over het socialistische gehalte van de PVV?).. en bij sommigen verscheen een betweterige glimlach op het gezicht. Zo van: 'zie je wel.'
Die 'sommigen' zijn uiteraard de CDA-mastodonten, die van Wilders' onverantwoordelijke actie meteen een aanval maakten.. op hun eigen partij. Na het verbijsterende nieuws van gisteren slingerden de heren Doekle Terpstra en Willem Aantjes vandaag het web op:
02-10-2010 #CDA-congres Hirsch Ballin: "Doe dit de partij en het land niet aan" Vervolgens als mastodont weggezet. Nu dramatische peiling.
doekleterpstra (@doekle_terpstra) april 22, 2012
En:
Advies voor al wie nu zo verontwaardigd is over Wilders: Lees de brief van Ab Klink nog eens na!
Willem Aantjes (@WillemAantjes) april 22, 2012
Dus: op het moment dat een derde partij ergens een einde aan maakt, ga je aan automutilatie zitten doen. Dé kans om de linker- en rechtervleugel van je partij te verenigen grijp je aan om een executie-style afrekening van de linkse CDA'ers op de rechtse partijgenoten uit te lokken. Handig, heren mastodonten, zo vlak voor verkiezingen. Goed voor de toch al niet zulke florissante peilingen, maar niet heus.
Daarnaast is de 'zie je wel'-reactie ook gewoon flauw van de heren. Ik had bij ieder kabinet van de afgelopen tien jaar vantevoren een 'Ab Klink-brief' kunnen schrijven waarin ik beweer dat hier een zeer fragiel en instabiel kabinet wordt gevormd. Had ik nog keer op keer gelijk gekregen ook: de afgelopen tien jaar zijn alle kabinetten voortijdig gevallen (Kok II, Balkenende I, II en IV en nu dus ook Rutte I). Alleen Balkenende III niet, maar dat was ook een rompkabinet dat demissionair de rit van Balkenende II moest uitzitten. Maar ook dat kabinet is bijna gevallen toen er een motie van afkeuring werd aangenomen.
De catch? Al die kabinetten waren kabinetten zonder gedoogsteun van de PVV. En in al die gevallen was er een coalitiepartner die de stekker eruit trok, en altijd om opportunistische redenen. Men heeft dus geen PVV nodig voor een kabinetsval. PvdA, VVD, CDA en D66 bleken in de afgelopen jaren voldoende.
Wie garandeert me dus dat we een stabielere coalitie hadden gehad als we in 2010 voor een variant zónder de PVV waren gegaan? Precies: helemaal niemand. En de CDA-mastodonten Aantjes en Terpstra? Die al helemaal niet. Nederland is een land met instabiele coalities. Dat is een vuistregel die helaas voor Rutte I bleek te gelden, maar is ook waar voor iedere andere coalitie.