Onze bemoeizieke overheid maakt de civil society kapot.
In een artikel over Nederland-regeltjesland in HP/De Tijd kwam ik twee bizarre verboden tegen. We weten allemaal dat het linkse Amsterdam nog gekkere verboden bedenkt (niet staand een biertje drinken op een terras, bepaalde auto's worden gehaat door het college), maar de volgende twee voorbeelden zijn net zo goed idioot en tonen vooral aan dat de overheid bewust, misschien onbewust, de samenleving kapot maakt.
In Nederland worden we geacht de wet te kennen, maar dit gaat wel erg ver.
Voorbeeld 1: Stel, je bent je geliefde kat kwijt en je wil 'm weer gaan zoeken. En je wil de hulp van je buurt inschakelen. Dat mag dus niet. Het ophangen van een vermist-flyer aan een lantaarnpaal of boom is verboden. Het uitdelen van een foto mag ook al niet. To add insult to injury: wist je dat er in 2011 477 Nederlanders een boete van 120 euro (!) hebben gekregen omdat ze zo'n flyer hebben opgehangen? De staatskas is met deze bizarre regel dus met 60.000 euro gespekt. Geld van bezorgde kattenbezitters. Belachelijk.
Zelfinitiatief is dus niet meer welkom. Op Twitter zei iemand tegen me: 'Maar je kunt wel de politie waarschuwen dat je je kat kwijt bent.' Onzin natuurlijk. De politie heeft hier niets mee te maken, de buurt des te meer. Het is dus verboden de buurt te betrekken bij je zoektocht naar de vermiste kat, terwijl de kat waarschijnlijk in de buurt rondloopt of zich heeft verstopt in een schuurtje. En wanneer weet je dat dit een regel is waar je je aan dient te houden? Zodra je de boete van 120 euro hebt gekregen. Een vermiste kat overkomt je misschien maar één keer in je leven. Is het nou echt niet mogelijk dat een wijkagent (als ze nog bestaan) zegt: ok, die flyer mag blijven, ik snap dat je bezorgd bent om je kat, maar binnen een maand moet je 'm weghalen, anders krijg je een boete van 25 euro.
Voorbeeld 2: Autowassen op straat iets voor de zondagochtend? Dacht het niet. In gemeenten die de Milieuwet handhaven mag je niet je bloedeigen auto wassen op straat. Dan pleeg je namelijk een milieudelict, schrijft HP/De Tijd. De auto moet naar de autowasplaats, want het vieze water moet worden opgevangen en afgevoerd. Boetes kunnen oplopen tot 440 euro.
De papa die op zondag op straat zijn auto was is dus strafbaar. Stel je toch eens voor dat je dan met je buren gaat staan kletsen terwijl je de auto wast? Dat je een beetje contact houdt met de straat? Of dat je scholieren een heitje voor een karweitje laat doen. Even de auto wassen voor een eurootje. Het lijkt wel alsof de overheid bewust de civil society kapot wil maken. Alsof het echt een probleem is dat er mensen zijn die dat doen. Kom nou toch.
En het ergste is natuurlijk dat de boetes niet worden uitgedeeld door een betrokken agent, maar door boeteprofessionals die het werk uit handen nemen van de agent waarvan wordt verwacht dat hij zich focust op zwaardere zaken. Dan heb ik toch liever een redelijke agent die de buurt goed kent, de situatie persoonlijk bestudeert en vervolgens tegen deze bizarre regels protesteert.
Want de samenleving protesteert al lang niet meer. De samenleving bestaat uit makke lammetjes. Lammetjes die alles doen wat vadertje staat ze voorschrijft.