Dalrymple en de Engelse rellen

Geen categorie10 aug 2011, 11:29
Wie bekend is met werk van Dalrymple zag rellen van ver aankomen.
In de reacties op de berichtgeving over aanhoudende rellen in Engeland wordt de naam van Theodore Dalrymple zo nu en dan al genoemd. Voor wie hem nog niet kent: Theodore Dalrymple is het pseudoniem van Anthony M. Daniels, een 61-jarige Brit die gedurende lange tijd werkte als arts-psychiater in een gevangenis en ziekenhuis in een achterstandswijk van Birmingham. Maar bovenal is Dalrymple een belangrijk conservatief essayist.
In zijn meest bekende boek Life at the Bottom (in het Nederlands uitgegeven als 'Leven aan de onderkant') beschrijft Dalrymple hoe het antinomisme en hedonisme - culminerend in het mantra 'if it feels good, do it' - van de generatie '68 in combinatie met een door diezelfde generatie opgetuigde en uit de kluiten gewassen verzorgingstaat ervoor heeft gezorgd dat er een (Britse) onderklasse is ontstaan waarbinnen ieder idee van eigen verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid is vervlogen. Voor zij die bekend zijn met Dalrymples werk zullen de rellen in Engeland dan ook geen grote verrassing zijn; it was bound to happen.
Tekend hiervoor is het interview met twee jonge vrouwen die hebben deelgenomen aan de rellen. Met een gestolen fles rosé in de hand vertellen de twee tegenover de BBC dat zij hopen dat de rellen en plunderingen nog lang zullen doorgaan, de rellen zijn immers 'good fun'. Gevraagd waarom ze dit doen, zeggen de twee vandalen dat ze op deze manier aan de politie en rijkelui (winkeleigenaren) laten zien dat 'they can do whatever they want.'
Daar heeft u het: anti-autoritair, antinomisme, hedonisme en als kers op de taart de marxistische klassenstrijd. Theodore Dalrymple zag dit allemaal heel scherp en met hem dank ik hierbij de generatie '68 voor deze 'worldview that makes the underclass'...
De essays van Theodore Dalrymple kunt u hier op uw gemak nalezen. Overigens waarschuwde hij in januari van dit jaar in dit stuk er al voor dat de onrust uit Noord-Afrika wel eens over zou kunnen slaan naar Europa. Het wordt bijna eng.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten