Oh oh oh wat waren ze blij gisteren, wel bijna 1,2 miljoen kijkers van het Sinterklaasjournaal! Iedereen wilde natuurlijk zien wat de NTR ging doen. Dat beviel kennelijk niet. De tweede aflevering had er namelijk 300.000 minder!
Op social media herkent zo'n beetje iedereen de diverse acteurs die 'nog niet zo vaak door de schoorsteen zijn geklommen' als pieten en valt daarmee de charme van het programma behoorlijk weg. De NTR zit natuurlijk met een gigantisch probleem want welke beslissing ze ook zouden maken, een bepaald publiek zou sowieso ontevreden worden.
Dat is nu precies het probleem van de hele discussie: het is politiek geworden. Een bepaalde groep mensen wil een verandering doorvoeren en een tegengestelde groep wil dit niet of nauwelijks. Een centrale autoriteit is er niet dus wordt het getouwtrek ohne Ende. De politiek houdt zich buiten de discussie want dat gaat stemmen kosten en de NTR komt het dichtst in de buurt van een beslissende bevoegdheid vanwege hun programma maar durft zich niet echt hard te maken voor een bepaalde beslissing. Wat een drama!
Als tegenstanders van Zwarte Piet nou gewoon voor een aanpassing hadden gepleit in hun eigen gemeente was het nog tot daar aan toe geweest, men viert immers ook niet overal carnaval. Het op willen leggen van hun wil via ondemocratische wijze, is waarom het zoveel gezeik oplevert. Men ging niet netjes in debat maar haalde direct allerlei instanties aan die wel even met de scepter van racisme zouden zwaaien en dan was het klaar, niet dus. Zo lang deze groepen blijven demonstreren zal de toon alleen maar harder worden. Voor voorstanders van Zwarte Piet is aanpassing namelijk géén optie en voor tegenstanders is géén aanpassing juist géén optie. Blijven zij echter het feest verzieken door de aandacht steeds maar weer op zichzelf te vestigen, dan kweken zij daarmee absoluut geen sympathie voor hun zaak. De hele traditie wordt daarmee besmeurd met activisme en toenemende intensiteit van beide kampen. De druk neemt ieder jaar toe...