Alexander Pechtold zegt keihard 'nee' tegen de belastingplannen van het kabinet. Dat bericht Elsevier. De
D66-leider zegt namelijk het volgende tegen het
Algemeen Dagblad:
"Het vereenvoudigen en vergroenen van het Belastingstelsel had het kabinet al opgegeven. Nu verdampen ook nog de meeste banen. Onverantwoord om daarvoor jaarlijks 5 miljard euro extra schuld te maken."
Volgens het kabinet moet het plan 35.000 extra banen opleveren. Het geld om die banen te creëren moet echter wel geleend worden. Pechtold heeft daar een groot probleem mee.
Daar komt bij dat het plan volgens Pechtold feitelijk niet genoeg banen schept en ook nog eens te weinig innovatief en creatief is. Hij noemt het dan ook een "fantasieloos, krampachtig pakket."
Hij gaat verder:
"Voor alle duidelijkheid: dat geld, die 5 miljard, is niet over, dat wordt geléénd. Stop je dat voor een deel in vergroening en in het aanpakken van de werkloosheid, dan kunnen we daar vóór zijn."
Maar nu dus niet.
Daarom wil Pechtold dat de staatsschuld wordt afgelost - in plaats van dat er meer geleend wordt en Nederland dus dieper in de schulden wordt gewerkt om een plan te bekostigen dat te weinig effectief is.
Het plan lijkt nu nog maar op de steun van drie partijen te kunnen rekenen:
VVD,
PvdA, en
CDA. Dat is te weinig: VVD en PvdA hebben weliswaar een meerderheid in de Tweede Kamer, maar niet in de senaat. Zonder CDA én D66 wordt het een bijzonder lastige opgave om het plan door de Eerste Kamer te loodsen.
Sterker nog, normaal gesproken is dat nu onmogelijk.
Eerder werd er een plan in elkaar gezet waar D66 zich wel achter kon scharen, maar daar was het CDA weer niet tevreden mee. Pechtold:
"Er werd vergroend, er gingen honderden miljoenen euro's extra naar de kinderopvangtoeslag en de arbeidskorting om werken lonender te maken. Maar vervolgens bleek dat moeilijk te liggen bij het CDA en kwam het kabinet op vrijdag met dat niksige tegenbod."
Het gevolg is niet alleen dat het een bijzonder risicovolle affaire wordt voor het kabinet om het belastingplan toch voor te leggen aan de Eerste Kamer, maar ook dat Pechtold zichzelf nu zowel als echte progressief als liberaal kan profileren. Progressief omdat hij vergroening wil, en liberaal omdat hij zegt dat de staatsschuld afbetaald moet worden. Daarmee manoeuvreert hij zich in een gunstige positie ten opzichte van de PvdA én de VVD... en misschien zelfs van het CDA.